eclips

ruud stelde deze vraag op 21 september 2017 om 17:05.
Hallo laatst zag ik filmpje met uitleg over dat de schaduw van de maan op de aarde slechts 70 km was bij de eclips in Noord Amerika . Dit zou komen doordat de stralen van de zon de maan niet parallel raken . Tenminste dat is wat ik zo'n beetje begreep . Klopt het dat de stralen van de zon de aarde niet parallel bereiken ? Bedankt alvast.

Reacties

Theo de Klerk op 21 september 2017 om 21:27
Dat klopt. Hoewel de verschillen klein zijn (en bij de meeste optica experimenten je mag aannemen dat de zonnestralen wèl evenwijdig zijn: maar dat zijn experimenten die maar binnen enkele m2 plaatsvinden), is de zon een bol van enorme omvang en de stralen van de ene rand worden door de maan net een beetje anders geblokkeerd dan van de andere rand. Zo ontstaan halve en hele slagschaduwen.
Zie bijv. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Zonsverduistering


(illustratie niet op schaal)


Een soortgelijke situatie bij bijv. Neptunus en een maan ervan (stel dat die op een gelijksoortige manier als bij de aarde zou ronddraaien) zou een wat bredere band geven omdat de zonnestralen daar minder afwijken van de evenwijdige band die door die maan wordt tegengehouden. De halfschaduw zal om dezelfde reden veel smaller zijn omdat de lichtstralen veel minder afwijken van elkaar.
ruud op 03 oktober 2017 om 09:22
 De illustratie geeft aan dat de stralen niet parallel aankomen en zodoende een kleine schaduw geven op de aarde . Eratothenes berekeningen waren evenwel gebaseerd op strikt parallel aankomende stralen ? Hoe komen deze verschillen tot stand ? 
Jan van de Velde op 03 oktober 2017 om 10:43

A difference that makes no difference is no difference

(the Yogi)


1) afwijking uiterste stralen maximaal 0,5° . Met zo'n meetfout valt eventueel prima te leven

2) Maar dié meetfout is er zelfs niet eens, de schaduw wordt alleen aan alle randen een tikje minder scherp, de kernschaduw blijft toch symmetrisch t.o.v. een situatie bij een perfect evenwijdige bundel


Dus op de gemeten richting van de schaduw van een paal in de grond heeft dit effect geen enkele invloed.
Jan van de Velde op 10 juni 2018 om 19:41

ruud plaatste:

 ik mag soms ook graag beetje uitdagende vragen stellen :) 
Dag Ruud,

Voor "uitdagende" vragen ben je hier niet helemaal aan het juiste adres. We hebben hier onze handen meer dan vol aan onze doelgroep, nieuwsgierige middelbare scholieren, en middelbare scholieren die vastzitten met hun natuurkunde.

Op Wetenschapsforum.nl kun je alle uitdagende vragen kwijt. 

Groet, Jan
Moderator op 14 juni 2018 om 17:56
Moderator:

Aan platte aarde discussies die volgden op het oorspronkelijke onderwerp, wordt geen verdere energie verspild. Ze zijn uit dit topic verwijderd.
Zie https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/60629

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)