invalshoek zon in Tsjechië

Sam stelde deze vraag op 29 mei 2019 om 10:18.

 beste leraar ik ben 12 en ik heb een vraag over de zon ik moet een werkstuk maken voor ak over Tsjechië ik wil weten wat de invloed van de zon is in Tsjechië dit is erg belangrijk voor mijn cijfer
alsvast bedankt:) 

Reacties

Theo de Klerk op 29 mei 2019 om 10:50
De invloed van de zon in Tsjechië heeft op alles en iedereen een andere invloed - net als op alles in Nederland.
Maar als ik uit je vraagtitel begrijp dat dit om de hoogte van de zon boven de horizon gaat, dan moet je wat wiskunde over hoeken weten. De zon komt ergens in het oosten op, stijgt aan de hemel tot het hoogste punt in het zuiden en daalt dan weer en gaat in het westen onder.  Het punt in het zuiden ligt precies in het midden van de punten van opkomst en ondergang.



Maar omdat de aardas een beetje  scheef staat tov het baanvlak waarin het om de zon beweegt, kennen we seizoenen: tussen begin van de winter (21 dec) en de zomer (21 juni) komt de zon steeds hoger te staan in het zuiden. De dagen lengen en worden warmer (want de zon is langer boven de horzon en geeft meer warmte).
Daarna daalt hij weer. De dagen worden korter en kouder. Het plaatje hieronder geeft de stand van de aarde aan als het winter is: de noordpool staat van de zon afgericht (het wordt op de noordpool nooit dag, op de zuidpool nooit nacht).



De verschillen in lengte van dag en nacht zijn in Nederland op 52º noorderbreedte wat nadrukkelijker (langer) dan in Tsjechië dat dichter bij de evenaar ligt (48º). De zon komt daar iets hoger dan in Nederland op dezelfde dag.  Daardoor zal het er eerder opwarmen dan in Nederland en voelt de lente al warmer dan bij ons. In Spanje (40º) of Marokko (32º) is dat natuurlijk nog veel sterker het geval.

Hoe die verandering gebeurt met zo'n scheef draaiende aarde gedurende zijn jaarlijkse rondje om de zon zie je in de volgende tekening. Links is het zomer op het noordelijk halfrond (noordpool in het licht), rechts is het zomer op het zuidelijk halfrond (noordpool in het donker).

mare op 16 juni 2020 om 13:43
hallo leraar, 
weet u hoe ver ligt Tsjechië van de evenaar? ik moet dit weten voor een opdracht voor school
alvast bedankt!
Theo de Klerk op 16 juni 2020 om 14:25
Da's een aardrijkskunde vraag die je zelf kunt oplossen. 
Bijvoorbeeld door op Google Earth of Maps te kijken naar Tsjechie en de evenaar.

Of door in Wikipedia of een atlas de noorderbreedte van Tsjechie te vinden en dan de kilometer-lengte tussen twee breedtegraden op te zoeken.
Of door die breedtegraad te gebruiken als deel van een 360 graden cirkel van de omtrek van  de aarde. Dat deel van die omtrek is dan ook de afstand tot de evenaar.

Chantal op 16 juni 2020 om 16:00

Beste Theo,

 

Wat fijn dat u dingen zo helder uitlegt en de leerlingen de ruimte geeft om zelf ook te leren van het proces.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)