radioactiviteit bouwmaterialen

stefan stelde deze vraag op 24 mei 2006 om 17:17.

welke materialen in de bouw kunnen radioactiviteit veroorzaken?

 

Reacties

Jaap op 24 mei 2006 om 20:03

Dag Stefan,

Allerlei bouwmaterialen (waaronder baksteen, beton, gips) bevatten radioactieve istopen. Veel materialen dragen nauwelijks bij aan onze stralingsbelasting. Hieronder enkele materialen die wat meer bijdragen dan andere.

In sommige bouwmaterialen (ik weet niet welke) werd/wordt het zogenoemde chemiegips verwerkt. Dit komt vrij bij bepaalde chemische productieprocessen. De naam chemiegips is ter onderscheiding van natuurgips. Uit chemiegips komen radioactieve deeltjes vrij die in de lucht terechtkomen. Dit kan bijdragen aan de stralingsbelasting van de longen. (Bron: ECN, 1992)

In sommige bouwmaterialen (ik weet niet welke) worden/werden hoogovencement (rest product van ijzererts) of  fosforslakken (restproduct van fosfaaterts) verwerkt. Hierdoor kan de concentratie van natuurlijke radionucliden in de woning toenemen.

Veruit het grootste deel van de natuurlijke stralingsbelasting in de woning is terug te voeren op radongas. Bouwmaterialen zijn de bron van circa 70% van het radon in de woning. Radon is een edelgas; het gaat geen chemische binding met andere elementen aan en kan zodoende gemakkelijk uit materialen ontwijken (en uit de bodem onder de kruipruimte, circa 15%). Bron: 2003.

Bij de bouw zelf (voordat het gebouw klaar is) kunnen sommige typen lasstaven bijdragen aan de stralingsbelasting via 232Th.
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)