absorberen van elektromagnetische straling

Anna stelde deze vraag op 10 december 2014 om 20:01.

 Hallo,

Ik heb misschien een beetje een stomme vraag, maar ik begrijp het even niet.
In mijn boek staat dat " een spijker en een stuk hout hebben bij kampertemperatuur een andere kleur hebben, en dus dat ze niet alle golflengte elektromagnetische straling even goed absorberen". Het is dan zo dat elke golflengte een andere kleur heeft ofzo? Rood hoort bij een grote golflengte en blauw dan bij een kleine? ( heeft dat ook met rood en blauwverschuiving te maken?)

Alvast bedankt! 

Reacties

Jan van de Velde op 10 december 2014 om 20:22
dag Anna,

Stomme vragen bestaan niet, zolang ze oprecht worden gesteld.

Het begrip "kleur" is iets typisch menselijks-biologisch, een kwestie van dat onze ogen alleen gevoelig zijn voor golflengten uit het elektromagnetische spectrum tussen ruwweg 400 en 700 nm, en dat onze hersens verschillende golflengten of verschillende combinaties van golflengten vertalen naar "kleuren". 
Zoals je ook verschillende golflengtes en intensiteiten IR-straling door een computer kunt laten vertalen naar gekleurde warmteplaatjes, zoals in deze opname van een huis waarin je goed kunt zien waar dat huis warmte "verliest":



Hoe blauwer hoe kouwer zullen we maar zeggen, en zo te zien valt er vlak onder de dakranden nog wel e.e.a. aan de isolatie te verbeteren. Als onze ogen waren geëvolueerd voor een omgeving met veel infrarode straling zouden onze hersens er mogelijk wel plaatjes als boven van maken. 

Hoe dan ook, dat elektromagnetisch spectrum loopt van radiogolven tot en met gammastraling:



waar dat "zichtbaar" licht maar een héél klein deel van uitmaakt, en dat natuurkundig bezien niet bijzonderder is dan de rest als alleen omdat onze ogen er min of meer toevallig gevoelig voor zijn. 

dus ja, EM-golven met een golflengte van 400 nm nemen wij waar als violetblauw, 750 nm als dieprood.

Rood- en blauwverschuiving heeft daarmee dan weer te maken omdat ook die EM-golven onderhavig zijn aan het dopplereffect, dat er bijvoorbeeld bij geluid voor zorgt dat je sirene van een ambulance met hogere toon hoort wanneer hij op je afkomt dan wanneer hij van je wegrijdt. 
Als we EM-golven zouden horen in plaats van zien dan zou een van ons weggaand sterrenstelsel een lagere toon geven dan bijvoorbeeld Andromeda (dat op ons afkomt....).

Opgelost?

Groet, Jan

Anna op 10 december 2014 om 20:29
Ja ik begrijp het nu, bedankt!!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)