Staatsexamen Mondeling

C stelde deze vraag op 28 juni 2021 om 15:10.

Beste Allemaal,

Kan iemand mij meer uitleg geven m.b.t. het mondeling staatsexamen Natuurkunde. Ik heb de instructiefilmpjes van DUO bekeken, vakinformatie en syllabus doorgenomen. Zijn er leerlingen/leraren die ervaring hebben met het mondeling examen Natuurkunde die mij kunnen uitleggen hoe zo'n mondeling verloopt?

(Ik heb op een forum gelezen dat ook een presentatie gegeven dient te worden. Echter kan ik dit nergens terug vinden?)

Alvast heel erg bedankt!

Reacties

Jan van de Velde op 04 juli 2021 om 13:39
dag C,

Hoe het verloopt weet ik niet, geen ervaring mee.
Een presentatie geven staat nergens in in de syllabi voor natuurkunde, ook niet als schoolexamenonderdeel, dus dat lijkt me niet van toepassing te kunnen zijn. Mogelijk voor een ander vak, zoals bijv Nederlands?

Beste voorbereiding lijkt me gewoon oude examens maken, maar daarnaast vooral niet de onderwerpen vergeten die niet in het centraal maar wel in de schoolexamens verplicht zijn. Welke dat zijn hangt af van het niveau (vmbo/havo/vwo). En die vind je natuurlijk niet in oude examens terug.

Groet, Jan
Gert op 04 juli 2021 om 21:58
Hallo C,

Ik heb even navraag gedaan bij een collega die mondelinge staatsexamens natuurkunde afneemt.

Het duurt ongeveer een uur. Je krijgt een zogenaamde casus die je in ca. twintig minuten in een aparte ruimte kunt voorbereiden. Tijdens het mondeling wordt je hierover in ca. 15-20 minuten bevraagd. De inzet is om te achterhalen wat je weet en niet zozeer wat je niet weet. Je mondeling wordt bijgewoond door twee examinatoren.

In de resterende tijd wordt je bevraagd over 4 van de domeinen uit de examenstof. Je weet niet welke dit zijn.

Ook hier is de inzet om te bepalen wat je weet. Ik begrijp dat van de cijfers die je op de afzonderlijke domeinen (+ casus) een gemiddelde wordt bepaald.

Zo moet het ongeveer zijn voor het mondeling. Ik garandeer niet dat dit de exacte wijze is. Het telefoongesprek was maar kort.
lesley op 25 juli 2021 om 23:34
Hoi C,

Ik heb a.s. donderdag mijn mondeling natuurkunde. Ben jij inmiddels geweest en kan jij mij er iets over vertellen? Ik heb namelijk precies dezelfde vragen en er is online zo weinig te vinden.

groetjes

lesley
Jan van de Velde op 26 juli 2021 om 00:08
Dag Lesley,

Ik heb afgelopen week als toeschouwer zo'n mondeling (vmbo-T) mogen bijwonen. Uiteraard geldt N=1 (m.a.w. geen enkele garantie op representativiteit).

Er ging niks aan vooraf zoals in het geval dat Gert hierboven beschreef.

De vragen hadden betrekking op twee domeinen die niet in de stof voor het centraal schriftelijk examen zitten en één domein dat ook in het CSE zit. Een paar rekenvragen met heel ronde getallen, maar vooral vragen met een eenduidig antwoord, of kwalitatief (groter/kleiner), en vragen die om getekende antwoorden vroegen (bijv een spiegelbeeld van een eenvoudig voorwerp).  Er moest een en ander uitgelegd worden, maar de kandidaat werd daarbij indien hij vast zat (zat zo te horen te moeilijk te denken) enkele keren netjes op gang geholpen met doorvragen. Waar dat niet echt lukte werd overgeschakeld op een ander onderwerp. Eén examinator hield zich bezig met de kandidaat, de ander maakte alleen notities en verzamelde papieren waarop getekend/geschreven was. 

Groet, Jan
C op 26 juli 2021 om 10:35
Dag Lesley, Jan en Gert,

Ik heb pas volgende week het Mondeling. Ik kan je helaas nog geen verdere informatie geven / ervaringen met je delen.
Veel succes a.s. donderdag! Mocht je nog je ervaring/mening willen delen na je mondeling, dan is die van harte welkom!

Jan en Gert bedankt voor jullie heldere uitleg! Fijn dat jullie informatie met ons willen delen!
C op 29 juli 2021 om 19:48
Dag Lesley,

Hoe is het gegaan? Ik ben erg benieuwd!
lesley op 29 juli 2021 om 21:54
Hoi C,

Ik heb het gelukkig gehaald dus ben heel opgelucht. De casus was redelijk simpel, ging over druk onder water. Beetje een opgave die je tegenkomt in een vwo4 natuurkunde boek. Dus de casus maken en de 10 min mondeling daarover ging heel makkelijk. Daarna gaan ze 3 willekeurige domeinen langs. Ik had astrofysica, kern- en deeltjesprocessen en medische beeldvorming. Bij mij baseerden ze heel veel vragen op de Binas dus de grootste tip is dat je goed weet wat waar staat en dat je elke tabel/ diagram snapt. Verder vragen gaan vaak ook om eenheden.

Zorg ook dat je elke stap die je maakt bij een uitleg/berekening alles hardop en uitgebreid vertelt. Dit levert punten op en natuurlijk tijdwinst.

Veel.succes en laat maar weten of je het gered hebt

groet

Lesley
Jos op 29 juli 2021 om 23:09
Ik heb binnenkort ook mondeling.. wat voor formules heb je dan zoal nodig gehad bij de opgave; druk onder water?
emma op 10 juli 2022 om 21:34
Hoi Lesley,

Ik heb donderdag mijn mondeling examen vwo natuurkunde, en wilde nog iets meer erover weten omdat ik me er nogal zorgen om maak. Wat zou je zeggen dat het belangrijkste is om te kunnen/kennen voor het examen? 
Dankjewel!
Emma 
Lise op 24 maart 2023 om 10:18
Hoi Emma,

Ik zag dat jij vorig jaar jouw mondeling examen vwo natuurkunde had gedaan. Ik moet deze juli langskomen en probeer mij zo goed mogelijk voor te bereiden. Hoe zag jouw mondeling er een beetje uit en heb je misschien nog tips?

Alvast bedankt!

Lise
Ronald op 22 juli 2023 om 14:01
Hoi Allemaal,

mijn mondeling (vwo 2022) bestond uit het voorbereiden van een casus aan de hand van 1 van de 2 keuze onderwerpen. Naar mijn beste herinnering waren dit ongeveer 5 vragen. Een beetje netzoals een enkel onderwerp uit het ce. Tijdens het mondeling zelf wordt hier nog kort over gesproken en daarna volgen vragen over andere domeinen over de verplichte domeinen. Neem alle toegestane hulpmiddelen mee en gebruik deze. 

Groetjes,

Ronald
Mart op 15 juli 2024 om 18:26

Beste allemaal,

Ik heb over een kleine 2 weken mijn mondeling examen VWO Natuurkunde. Zijn er nog mensen met tips voor het mondeling examen? En moet ik naast alle stof van de domeinen ook vragen kunnen beantwoorden over een practicum opzet of hoe ik een natuurwetenschappelijk onderzoek moet opzetten?

Alvast bedankt!

Mart

Theo de Klerk op 15 juli 2024 om 18:52

Je moet hetzelfde kunnen als bij het reguliere examen in mei - en daarmee voldoen aan de eisen en bijbehorende "syllabus" van het betreffende onderwerp.

Zie voor vwo: eisen https://www.examenblad.nl/system/files/2012/exprog/examenprogramma_natuurkunde_vwo_2015_2016.pdf

en de syllabus: https://www.examenblad.nl/system/files/exam-document/2024-03/syllabus_natuurkunde_vwo_2024_versie_4.pdf

Mart op 15 juli 2024 om 23:02

Hey Theo,

Ik moet dus naast alle stof die ik moest leren voor het examen in mei ook nog de (sub)domeinen voor kerndeeltjes-processen en relativiteit kennen?

Theo de Klerk op 15 juli 2024 om 23:12

Nee, zoals de examengids aangeeft zijn er 4 (sub)domeinen die alleen via een schoolexamen worden getoetst (d.w.z. niet op het centraal/staatsexamen). Elke school dient 2 van deze 4 domeinen te kiezen/toetsen.

Ik weet het niet zeker hoe dat met staatsexamens zit (los van een school) maar denk dat geen van de vier delen onderdeel van het examen is: men heeft niet tevoren aangegeven welke dan bekend worden verondersteld. In dat opzicht zou "alleen staatsexamen doen" (zonder schoolopleiding maar door zelfstudie of zo) makkelijker zijn dan schoolexamen want 2 domeinen minder alsook weinig/geen praktijk-oefeningen.

Maar de exacte eisen voor een staatsexamen zijn me, buiten wat de examengids zegt, niet bekend. Ik heb altijd alleen met school/centrale examens te maken gehad. Met even zoeken, zijn dit de spelregels door de overheid opgelegd: https://duo.nl/particulier/staatsexamen-vo/

Jaap op 16 juli 2024 om 10:07

Dag Mart,

Over je mondeling examen vraag je: 'Ik moet dus naast alle stof die ik moest leren voor het examen in mei ook nog de (sub)domeinen voor kerndeeltjes-processen en relativiteit kennen?'

In Theo's reactie hierop staat onder andere: 'Nee' en 'denk dat geen van de vier delen onderdeel van het examen is'. Kern- en deeltjesprocessen en relativiteitstheorie zijn twee van de vier delen die Theo noemt.

Maar voor het mondeling college-examen vwo natuurkunde in 2024 (dat is het mondelinge deel van het staatsexamen) moet je de subdomeinen kern- en deeltjesprocessen en relativiteitstheorie WEL beheersen. Zie paragraaf 4.1 van het document 'Natuurkunde vwo, vakinformatie staatsexamen 2024' van het College voor Toetsen en Examens in de bijlage.

Voor gratis telefonische hulp bij je verdere voorbereiding op het mondeling examen kun je me desgewenst via e-mail benaderen op DWARF[apenstaart]XS4ALL[punt]NL Als natuurkundedocent heb ik ruime ervaring met vwo-examens, inclusief de genoemde subdomeinen.

Groet, Jaap

Mart op 27 juli 2024 om 18:06

Beste allemaal,

Ik heb vandaag met succes mijn mondeling afgerond. Iedereen bedankt voor de snelle reacties! 

Het examen begon met een casus over een drone waarbij vragen werden gesteld over de zwaarte energie en het rendement van de drone. Daarnaast werd ook nog gevraagd om met het vermogen en de spanning de stroomsterkte te berekenen. Tijdens het mondeling zelf werden er vragen gesteld over de onderwerpen astrofysica, medische beeldvorming en beweging en krachten. Veel vragen werden gebaseerd op de binas waarmee je berekeningen moest voltooien, constantes opzoeken en spectraallijnen moest aflezen. Verder hielpen de examinatoren ter plek mij op gang als ik het even niet wist en proberen je in de juiste richting te duwen. 

Ik hoop dat mensen die nog voorbereidingen moeten treffen hier wat aan hebben en alvast veel succes!!

met vriendelijke groet,

Mart

Theo de Klerk op 27 juli 2024 om 18:28

Gefeliciteerd, Mart!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft drieëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)