Staatsexamen Mondeling

C stelde deze vraag op 28 juni 2021 om 15:10.

Beste Allemaal,

Kan iemand mij meer uitleg geven m.b.t. het mondeling staatsexamen Natuurkunde. Ik heb de instructiefilmpjes van DUO bekeken, vakinformatie en syllabus doorgenomen. Zijn er leerlingen/leraren die ervaring hebben met het mondeling examen Natuurkunde die mij kunnen uitleggen hoe zo'n mondeling verloopt?

(Ik heb op een forum gelezen dat ook een presentatie gegeven dient te worden. Echter kan ik dit nergens terug vinden?)

Alvast heel erg bedankt!

Reacties

Jan van de Velde op 04 juli 2021 om 13:39
dag C,

Hoe het verloopt weet ik niet, geen ervaring mee.
Een presentatie geven staat nergens in in de syllabi voor natuurkunde, ook niet als schoolexamenonderdeel, dus dat lijkt me niet van toepassing te kunnen zijn. Mogelijk voor een ander vak, zoals bijv Nederlands?

Beste voorbereiding lijkt me gewoon oude examens maken, maar daarnaast vooral niet de onderwerpen vergeten die niet in het centraal maar wel in de schoolexamens verplicht zijn. Welke dat zijn hangt af van het niveau (vmbo/havo/vwo). En die vind je natuurlijk niet in oude examens terug.

Groet, Jan
Gert op 04 juli 2021 om 21:58
Hallo C,

Ik heb even navraag gedaan bij een collega die mondelinge staatsexamens natuurkunde afneemt.

Het duurt ongeveer een uur. Je krijgt een zogenaamde casus die je in ca. twintig minuten in een aparte ruimte kunt voorbereiden. Tijdens het mondeling wordt je hierover in ca. 15-20 minuten bevraagd. De inzet is om te achterhalen wat je weet en niet zozeer wat je niet weet. Je mondeling wordt bijgewoond door twee examinatoren.

In de resterende tijd wordt je bevraagd over 4 van de domeinen uit de examenstof. Je weet niet welke dit zijn.

Ook hier is de inzet om te bepalen wat je weet. Ik begrijp dat van de cijfers die je op de afzonderlijke domeinen (+ casus) een gemiddelde wordt bepaald.

Zo moet het ongeveer zijn voor het mondeling. Ik garandeer niet dat dit de exacte wijze is. Het telefoongesprek was maar kort.
lesley op 25 juli 2021 om 23:34
Hoi C,

Ik heb a.s. donderdag mijn mondeling natuurkunde. Ben jij inmiddels geweest en kan jij mij er iets over vertellen? Ik heb namelijk precies dezelfde vragen en er is online zo weinig te vinden.

groetjes

lesley
Jan van de Velde op 26 juli 2021 om 00:08
Dag Lesley,

Ik heb afgelopen week als toeschouwer zo'n mondeling (vmbo-T) mogen bijwonen. Uiteraard geldt N=1 (m.a.w. geen enkele garantie op representativiteit).

Er ging niks aan vooraf zoals in het geval dat Gert hierboven beschreef.

De vragen hadden betrekking op twee domeinen die niet in de stof voor het centraal schriftelijk examen zitten en één domein dat ook in het CSE zit. Een paar rekenvragen met heel ronde getallen, maar vooral vragen met een eenduidig antwoord, of kwalitatief (groter/kleiner), en vragen die om getekende antwoorden vroegen (bijv een spiegelbeeld van een eenvoudig voorwerp).  Er moest een en ander uitgelegd worden, maar de kandidaat werd daarbij indien hij vast zat (zat zo te horen te moeilijk te denken) enkele keren netjes op gang geholpen met doorvragen. Waar dat niet echt lukte werd overgeschakeld op een ander onderwerp. Eén examinator hield zich bezig met de kandidaat, de ander maakte alleen notities en verzamelde papieren waarop getekend/geschreven was. 

Groet, Jan
C op 26 juli 2021 om 10:35
Dag Lesley, Jan en Gert,

Ik heb pas volgende week het Mondeling. Ik kan je helaas nog geen verdere informatie geven / ervaringen met je delen.
Veel succes a.s. donderdag! Mocht je nog je ervaring/mening willen delen na je mondeling, dan is die van harte welkom!

Jan en Gert bedankt voor jullie heldere uitleg! Fijn dat jullie informatie met ons willen delen!
C op 29 juli 2021 om 19:48
Dag Lesley,

Hoe is het gegaan? Ik ben erg benieuwd!
lesley op 29 juli 2021 om 21:54
Hoi C,

Ik heb het gelukkig gehaald dus ben heel opgelucht. De casus was redelijk simpel, ging over druk onder water. Beetje een opgave die je tegenkomt in een vwo4 natuurkunde boek. Dus de casus maken en de 10 min mondeling daarover ging heel makkelijk. Daarna gaan ze 3 willekeurige domeinen langs. Ik had astrofysica, kern- en deeltjesprocessen en medische beeldvorming. Bij mij baseerden ze heel veel vragen op de Binas dus de grootste tip is dat je goed weet wat waar staat en dat je elke tabel/ diagram snapt. Verder vragen gaan vaak ook om eenheden.

Zorg ook dat je elke stap die je maakt bij een uitleg/berekening alles hardop en uitgebreid vertelt. Dit levert punten op en natuurlijk tijdwinst.

Veel.succes en laat maar weten of je het gered hebt

groet

Lesley
Jos op 29 juli 2021 om 23:09
Ik heb binnenkort ook mondeling.. wat voor formules heb je dan zoal nodig gehad bij de opgave; druk onder water?
emma op 10 juli 2022 om 21:34
Hoi Lesley,

Ik heb donderdag mijn mondeling examen vwo natuurkunde, en wilde nog iets meer erover weten omdat ik me er nogal zorgen om maak. Wat zou je zeggen dat het belangrijkste is om te kunnen/kennen voor het examen? 
Dankjewel!
Emma 
Lise op 24 maart 2023 om 10:18
Hoi Emma,

Ik zag dat jij vorig jaar jouw mondeling examen vwo natuurkunde had gedaan. Ik moet deze juli langskomen en probeer mij zo goed mogelijk voor te bereiden. Hoe zag jouw mondeling er een beetje uit en heb je misschien nog tips?

Alvast bedankt!

Lise
Ronald op 22 juli 2023 om 14:01
Hoi Allemaal,

mijn mondeling (vwo 2022) bestond uit het voorbereiden van een casus aan de hand van 1 van de 2 keuze onderwerpen. Naar mijn beste herinnering waren dit ongeveer 5 vragen. Een beetje netzoals een enkel onderwerp uit het ce. Tijdens het mondeling zelf wordt hier nog kort over gesproken en daarna volgen vragen over andere domeinen over de verplichte domeinen. Neem alle toegestane hulpmiddelen mee en gebruik deze. 

Groetjes,

Ronald

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft veertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)