Stoffen en materialen uitleenkoffer

Onderwerp: Materiaalonderzoek

Proeven over stoffen en materialen.

Het Bètasteunpunt Zuid Holland heeft de Stoffen & Materialen koffer ontwikkeld. Stoffen & Materialen is een relatief nieuw onderwerp in het vo-natuurkunde-onderwijs. Veel docenten hebben om dit onderwerp te kunnen behandelen behoefte aan ondersteuning middels practica, zodat voor leerlingen dit nieuwe onderwerp tastbaar kan worden gemaakt.

Deze uitdaging is door een aantal docenten uit de regio Delft opgepakt. Ze hebben diverse leerling- en demonstratiepractica voor het onderwerp Stoffen en Materialen ontwikkeld en daarbij leerlinghandleidingen geschreven. Er is ook samenhang met het vak scheikunde in een deel van de proeven. De benodigde materialen zijn vaak op scholen al aanwezig.

Bij diverse proeven zijn er echter materialen en/of opstellingen te leen bij het Bètasteunpunt Zuid-Holland. Het materiaal dat geleend kan worden, is per handleiding met het Stoffen & Materialen-logo gekenmerkt. 

stoffen en materialen logo
Figuur 1: Logo Stoffen en Materialen uitleenkoffer.

Bij een groot deel van de proeven is ook een docentenhandleiding beschikbaar. Docenten kunnen die aanvragen bij het Bètasteunpunt Zuid-Holland.

 Een selectie van de proeven is nu beschikbaar op Natuurkunde.nl:

 Bron: website Onderwijsnetwerk Zuid-Holland