Gat door de aarde graven

Jelmer stelde deze vraag op 17 november 2023 om 16:14.

 Als ik hypothetisch een gat graaf door de aarde komen mijn voeten dan als eerste naar buiten aan de andere kant ? En is er een punt dat de zwaartekracht omslaat van mijn voeten naar mijn hoofd ? 

Reacties

Theo de Klerk op 17 november 2023 om 16:57
Dat verhaal hebben we al eens gehad. Je gaat met je voeten erin en komt met je voeten aan de andere kant eruit. Zwaartekracht wijst altijd naar waar (netto) massa is: het middelpunt van de aarde. Als je voorbij het middelpunt beweegt draait de krachtrichting om: die blijft naar het middelpunt wijzen.
 https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/89765/gat-door-de-aarde
Jelmer op 19 november 2023 om 05:44
Dus op een bepaald moment staat de graver nog met zijn voeten in het gat en het volgende moment draait alles om ? Bedoel je dat de zwaartekracht dan ineens omslaat van zijn voeten naar zijn hoofd ? 
Jan van de Velde op 19 november 2023 om 09:08
Dag Jelmer,

Als jij op 10 km hoogte uit een vliegtuig springt dan is je houding bepalend voor wat er naar beneden of boven wijst. Als je wil kun je buitelend naar beneden. 
Je bepaalt dus zelf of je met je hoofd of met je voeten op de grond klapt.

Het enige dat er "omslaat" is dat de eerste helft van de val door de aarde de zwaartekracht je sneller en sneller wil doen vallen, maar voorbij het middelpunt zal die zwaartekracht juist weer remmend werken. Als het gat groot genoeg is kun je buitelen, en dus zelf bepalen of je voeten of je hoofd eerst uit dat gat komen. Daarvoor moet dan overigens dat gat bijvoorbeeld al geheel luchtledig zijn, want anders ga je nooit ver voorbij het middelpunt geraken. En dan is het best wel een eind klimmen voordat je weer wat blauwe lucht ziet.

Groet, Jan
Theo de Klerk op 19 november 2023 om 11:44
Jij draait niet om: je voeten komen er bij de pinguins als eerste uit. Het is alsof je aan een uitgetrokken veer hangt: die trekt je het gat in. In het middelpunt van de aarde is de veer ontspannen (maar heb jij maximale snelheid) daarna beweeg je door (richting zuidelijk halfrond) en rek jij de veer uit die probeert je terug te trekken.
De zwaartekracht trekt je ALTIJD naar het middelpunt toe. Van noord naar midden val je steeds sneller, van midden naar zuid steeds langzamer tot je met 0 m/s met voeten eerst uit het gat komt. En dan weer terugvalt richting midden. Een slingering noord-midden-zuid-midden-noord duurt ruim een uur.
Alles hypothetisch: je zou al verbranden door de hitte in het centrum en de tunnel moet wel door het midden van de aarde gaan van noordpool naar zuidpool (langs de aardas). Anders maak je naast een val- ook nog een (aardse) draaibeweging...
Maar ook deze hele voeten-eerst versus omdraaien discussie is al eerder met Roy gevoerd....

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)