afstand vs verwarmen water

Nouhaila stelde deze vraag op 21 juni 2022 om 21:46.
(In vervolg op de oorspronkelijke vraag:https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/73376/rendement-verbeteren:
In een van de proeven moet het rendement van een waxinelichtje worden berekend. Ik kwam uit op ongeveer 0,0158%. Dan is mijn vraag: wat is de meest effectieve manier om deze te verbeteren?)


Hallo ik heb een vraagje over een scheikunde opdracht. Onze onderzoeksvraag is namelijk "wat voor invloed heeft afstand op de tijd van het verwarmen van water?" Maar kan niet zoveel vinden

Reacties

Theo de Klerk op 21 juni 2022 om 21:52

Onderzoeksvraag is geen "opzoekvraag". Dus dat je niet meteen iets vindt betekent dat je iets moet gaan onderzoeken... En met scheikunde heeft dit niet zoveel te maken.

Jan van de Velde op 22 juni 2022 om 00:01

Nouhaila

 "wat voor invloed heeft afstand op de tijd van het verwarmen van water?" Maar kan niet zoveel vinden

 dag Nouhaila,

Ik denk dat je die onderzoeksvraag in kwalitatieve zin prima kunt beantwoorden:  
"als de afstand tussen vlam en bekerglas groter wordt zal het water sneller / even snel / langzamer opwarmen." Daar hoef je geen Einstein voor te zijn, toch? 

En als je kwantitatieve antwoorden zoekt ga je in boeken of op internet niks vinden want elk bekerglas en elke vlam is anders. Dus zul je inderdaad moeten ONDERzoeken: oftewel een experimentje bedenken dat je vertelt dat een zus-en-zo bekerglas met zoveel water boven een dit-en-dat vlam er zo lang over doet om zo veel graden celsius in temperatuur te stijgen. En dat herhaald voor verschillende afstanden tussen vlam en bodem bekerglas. Nette grafiek erbij en je ziet vast wel een trend in je meetgegevens.

Succes, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)