Raaklijn over drie meetpunten de temperatuursverandering per seconde

India stelde deze vraag op 21 februari 2021 om 20:28.

Hoi,

Ik moet een grafiek maken voor een practicum verslag daarbij moet ik met behulp van raaklijnen voor (minimaal) drie meetpunten de temperatuursverandering per seconde bepalen. Ik dacht dat dat zou kunnen door verbindingslijnen te tekenen tussen de punten, en dan de raaklijnen tekenen van verbindingslijn van de meetpunten (in de bijlage staat hoe ik het bedoel met behulp van verbindingslijnen) .Of hebben jullie nog andere manieren? 

 

Reacties

Jan van de Velde op 21 februari 2021 om 20:52
dag India,

Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat je bedoelt met:

verbindingslijnen te tekenen tussen de punten, en dan de raaklijnen tekenen van verbindingslijn van de meetpunten (in de bijlage staat hoe ik het bedoel met behulp van verbindingslijnen)

 in je grafiek zie ik voor punt 1 een correcte raaklijn getekend. Gewoon een heel redelijke schatting van welke richting een miniem stukje lijn onder dat punt zal hebben, en dat verlengd zodat je een richtingscoëfficiënt kunt gaan bepalen. 

Maar die rode lijn zit er stevig naast. De grafiek loopt daar hol naar onder, de raaklijn moet daar ook geheel onder de grafiek liggen, zoiets:Ik heb hem expres een beetje laag getekend zodat opvalt dat hij zo mooi over die bolling heen past, maar dat maakt voor de richting natuurlijk geen verschil. 

Probeer jij nog eens uit te leggen wat je bedoelt?

Groet, jan 

India op 21 februari 2021 om 21:20
Hoi Jan,
Van mijn leraar moet ik een trendlijn maken tussen deze punten. Bij de trendlijn kan ik  geen raaklijnen tekenen dacht ik. Dus ik heb met excel lijnen tussen de punten getekend (verbindingslijnen). Zodat ik wel raaklijnen kon tekenen. Maar ik weet niet of dat een goede optie is?

Bijlagen:

Jan van de Velde op 21 februari 2021 om 21:39
dag India,

Op basis van zo'n enkelvoudige set data kun je eenvoudigweg geen zinvolle trendlijnen tekenen.
De kronkels in je grafiek laten al zien dat er wel wat mis gaat. Er is geen andere uitleg te verzinnen voor die rare kronkel tussen 200 en 250 s als een kaboutertje dat eerst even twintig seconden over je bekerglaasje (of wat ook) warm water blies om daarna twintig seconden zijn lekker warme jas over dat bekerglaasje te leggen. 

Verder, als je dan toch Excel erop loslaat, vraag dan niet om per se een lineaire trend te zoeken, maar laat naar polynomen zoeken o.i.d . En zijn niet zoveel natuurlijke processen lineair. Het afkoelen van een kop thee is dat in ieder geval al niet. (zie ook je andere vraag) https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/76136  ). 

Groet, Jan
India op 22 februari 2021 om 18:13
Ik heb nog een vraagje is het de bedoeling dat je raaklijnen op de trendlijn tekent of zoals (op onderstaande manier in de bijlage)?

Bijlagen:

Theo de Klerk op 22 februari 2021 om 18:32
Een raaklijn raakt aan de grafiek. Niet aan de rand, niet aan de trendlijn, alleen aan de grafiek. Dat is een RAAKlijn
Jan van de Velde op 22 februari 2021 om 19:10
Een raaklijn heeft maar één doel: in te schatten hoe snel een (kromme) grafiek op een bepaald punt daalt of stijgt.

bijvoorbeeld, in een afstand/tijd diagram geeft de richtingscoëfficiënt van een raaklijn je informatie over de snelheid op één bepaald moment:Hoef je dat niet te weten, dan teken je géén raaklijnen.


Een trendlijn heeft een heel ander doel: letterlijk de trend, de grote lijn, vinden. 
Bijvoorbeeld, jaargemiddelde temperaturen variëren van jaar tot jaar met enkele graden. Dat geeft een verwarrend beeld, koelt het nou af of warmt het nou op? Maar in zo'n dataset met veel punten kun je wel een trend ontdekken:


Een trendlijn gaan tekenen door één enkele set met een paar meetpunten van een afkoelend bekerglas is zinloos en vooral gevaarlijk: je trekt vaak verkeerde conclusies. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)