Wet van behoud van energie' en 'Arbeid en energie'

haku stelde deze vraag op 15 januari 2021 om 11:43.

Goedemorgen,
Eigenlijk zijn er meerdere oefeningen die ik niet begrijp. Ik en mijn zus kunnen ze niet oplossen. Daarom zochten we een oplossing!
Het is fysica voor het tweede graad, 4de middelbaar. Het gaat over "Wet van behoud van energie" en "Arbeid en energie".
In de bijlage kun je die oefeningen terugvinden. Als je ons maar met 1 oefening kunt helpen zijn we al heel erg blij!

Heel erg bedankt! En sorry om te storen!
Mvg



Reacties

Theo de Klerk op 15 januari 2021 om 12:39
Vraag 5 is hiermee nu al 3x in de vraagbaak beland. Zie het daarbij gegeven antwoord. https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/74758
En de vragen zijn nogal recht-toe-rechtaan. Wat voor antwoord hadden jullie zelf in gedachten en waarom? Dan kunnen we bijsturen. Maar ik zou eens beginnen het boek te lezen en proberen te begrijpen wat met arbeid, energie en behoud ervan wordt bedoeld.
haku op 15 januari 2021 om 14:18
We hebben ze gemaakt. Eigenlijk was het niet zo moeilijk wanneer we alle info verzameld hebben op GG. Kunt u het gewoon even nakijken aub?

Bijlagen:

Theo de Klerk op 15 januari 2021 om 15:05
  • Energieomzetting kerncentrale:  kernenergie naar elektrisch.    Goed
  • Strandbal in vensterbank:  alleen potentiele (zwaarte)energie.   Goed
  • Tijdens vallen: de potentiele (zwaarte-energie) wordt omgezet naar beweging, snelheid. Dus naar kinetische energie.     Die heb je fout
  • Als de bal net nog niet op de grond is, is de snelheid het grootst. Alleen kinetische energie. Maar dan wordt de bal ingedeukt door de grond en vervormd. Dan wordt alle kinetische energie in veer-energie/vervormingsenergie van de bal omgezet. Na maximale vervorming gaat de bal weer terug naar  zijn oorspronkelijke vorm: veerenergie wordt gebruikt om uit te deuken. Als de bal helemaal uitgedeukt is, is er nog energie over en die wordt weer in kinetische energie omgezet en de bal krijgt snelheid omhoog. Minder hoog dan eerst want tijdens het in/uitdeuken wordt ook een beetje energie "verloren" aan opwarming.  Dus de kinetische energie neemt weer toe van 0 naar een maximum waarde die minder zal zijn dan de waarde vlak voordat de bal de grond raakte. Dus de uiteindelijke kinetische energie is wel kleiner dan eerst, maar vanaf de grond neemt die wel toe want de snelheid neemt weer toe omhoog.
       Dat antwoord heb je dus ook fout
  • De karretjes die van een helling naar beneden rijden zetten hun potentiele energie (vergelijk bal in vensterbank) om in bewegingsenergie.  Of ze daarbij loopings maken doet er niet toe. De hoeveelheid vrijkomende zwaarteenergie wordt gebruikt om kinetische energie van te maken. De hoeveelheid die vrijkomt hangt alleen af van het hoogteverschil tussen begin en eind.
    Dat is dus ook fout beantwoord
  • Rendement is hoog als "de energie erin" maximaal wordt teruggewonnen als "energie eruit". Dat betekent dat tussendoor weinig energie verloren gaat aan andere vormen van energie zoals warmte of blijvende vervorming. Idealiter wordt alle zwaarte-energie bij vallen in kinetische energie omgezet en daarna die kinetische weer in zwaarte-energie (om zo hoog mogelijk te komen). Dus keuze c is dan niet goed.
  • 38 kN (=38000 N) moet 6 m omhoog. Hoeveel energie moet je toevoeren om zoveel zwaarte-energie erbij te krijgen?  De kraan levert 20 kW vermogen, dat is 20 kJ in elke seconde. Als je weet hoeveel energie erbij moet en dat 20,000 J elke seconde beschikbaar is, hoeveel seconden moet je dan energie leveren?

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)