Hieronder enkele kanttekeningen bij de opgave, niet jouw uitwerking.
Om de zonneconstante 9139 W/m^2 bij Mercurius te berekenen, gebruik je de gemiddelde afstand van de zon tot Mercurius. De baan van deze planeet is sterk elliptisch, een "langgerekte cirkel". Hierdoor verandert de zonneconstante in de loop van een Mercuriusjaar ongeveer met een factor 2.
Verder draait Mercurius nogal langzaam om zijn as, in 59 aarde-dagen, terwijl een omloop van de planeet om de zon 88 aarde-dagen duurt. Hierdoor duurt een Mercurius-dag 176 aarde-dagen. Een Mercurius-nacht duurt ook 176 aarde-dagen. Wat betekent "evenwicht" nog als de hete dag en de koude nacht zo lang duren?
Op de evenaar van Mercurius wordt het wel 700 kelvin als de zon recht boven je staat, zodat lood smelt. Om middernacht daalt de temperatuur tot 100 kelvin, waarbij de alcohol in je thermometer is gestold.
Dit betekent mijns inziens dat "de evenwichtstemperatuur" op Mercurius een theoretisch ding is, dat weinig te maken heeft met de werkelijkheid op de grond. De opgave is wel nuttig om te leren rekenen met de verschillende grootheden.
Theo de Klerk
op
26 november 2020 om 23:18
>dat "de evenwichtstemperatuur" op Mercurius een theoretisch ding is, dat weinig te maken heeft met de werkelijkheid op de grond.
Dat denk ik ook. Hier komt het belang van een atmosfeer om de hoek kijken die de warmte beter verdeelt (door winden te laten waaien om koud/warm op te heffen)