Echografie

Lieske stelde deze vraag op 05 december 2019 om 22:48.

Beste,

In het artikel over gerichte geluidsgolven
https://www.natuurkunde.nl/artikelen/701/gerichte-geluidsgolven
gaat het over het verkrijgen van 3-dimensionale echo's. Hierbij wordt gezegd dat de transducers zó verbonden zijn met de spanningsbron dat een onderling faseverschil tussen de bronnen kan worden ingesteld. Hoe is dit mogelijk? Wordt dit gedaan door de transducers parallel te schakelen met de spanningsbron.

BVD.

Groetjes

Reacties

Jan van de Velde op 05 december 2019 om 23:59
dag Lieske,

Dat gaat niet met een simpele parallelschakeling. Hiervoor worden phaseshifters (faseverschuivers) ingebouwd. Die bestaan in vele gedaanten, zowel analoog als digitaal. Ik moet eerlijk zeggen dat de technologie van die phaseshifters me te ver boven de pet gaat om eenvoudig uit te leggen.

Maar wie weet vindt een ander deze topic. 

sorry, Jan
Theo de Klerk op 06 december 2019 om 00:07
De verschillende bronnen hebben dezelfde frequentie en sturen bij gelijk (in fase) werking geluidssignalen "recht vooruit" omdat de interferentie van de golven uit de drie bronnen dat zo bewerktstelligt.  Als er fase verschillen zijn dan verplaatsen de buiken en golven van de interfererende golven en buigen ze af.

Fase verschillen tussen bronnen kun je krijgen door een bron iets later te laten starten dan een andere. Dat kan op allerlei manieren.
Een niet zo flexibele is verschillend lange stroomkabels te gebruiken die de geluidsbronnen aansturen.
Maar met een elektrische schakeling (LRC kring) is dit ook te bewerkstelligen. Bronnen werken wel simultaan maar waar de ene begint bij sterkte 0 dB (en oploopt) zal de volgende al bij de top van het signaal zitten en daarna afnemen.
Daarvoor hoeven transducers niet parallel geschakeld te worden al zullen ze het denk ik wel zijn: gloeilampen thuis staan ook parallel om ieder onafhankelijk te kunnen bedienen. Zie de fase-regelaar als een soort dimmer bij een van de bronnen. Niet voor intensiteitswijziging maar voor fase-verschuiving.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)