waterpas

Rob stelde deze vraag op 24 januari 2019 om 17:39.

Quote
Hoe kan het dat water altijd waterpas is. Als de aarde rond is zou water niet meer waterpas zijn. Of zie ik dat verkeerd.

Reacties:

Theo de Klerk
24 januari 2019 om 18:00
Quote
Dat zie je verkeerd. "Waterpas" is niet recht maar krom. Alleen zo weinig krom dat het recht lijkt.
Het water volgt de kromming van de aarde. De straal daarvan is zo groot (6371 km) dat op het oppervlak ervan alles recht lijkt binnen de paar kilometer die we kunnen overzien.
Maar het water volgt de aarde doordat de aardse zwaartekracht het water als het ware tegen het oppervlak plakt. Anders zou de Stille Oceaan (of Pacific) op de andere kant van de aarde nooit op het aardoppervlak kunnen liggen. Op dezelfde manier is de Afsluitdijk ook niet recht maar buigt met de aarde mee. Net zoveel als het water waardoor langs de hele dijk de waterhoogte (tov de dijk) hetzelfde is. Maar het uiteinde in Noord-Holland ligt niet op dezelfde hoogte ten opzichte van een kaarsrechte lijn als het uiteinde in Friesland. Wel op dezelfde hoogte ten opzichte van het massamiddelpunt van de aarde.

Zie ook https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/33801 (beetje door de onzinnige platte aarde aanhangercommentaren heenkijken)
ruud
24 januari 2019 om 19:16
Quote
De afsluitdijk moet idd krom liggen net als een wiel om een velg. Het plan dat ik en enkele vrienden hebben is om op de afsluitdijk enkele experimenten met een laser te gaan doen om - hopelijk- aan te tonen dat deze niet horizontaal ligt maar meekromt met het water dat er aan weerszijden langs ligt . De dijk steekt over bijna zijn gehele lengte aan de kant van de waddenzee 7,5 meter boven het water uit . Leuk experiment , maar we willen minimaal 5 kilometer horizontaal meten ( een kleine 2 meter verval van de aarde ) en dat valt in de praktijk ws nog niet mee .
Jan van de Velde
24 januari 2019 om 19:29
Quote

ruud plaatste:

we willen minimaal 5 kilometer horizontaal meten ( een kleine 2 meter verval van de aarde ) en dat valt in de praktijk ws nog niet mee .
2 meter op 5000 betekent een hoek van 0,0229°. Bij het boren van tunnels halen ze dat soort nauwkeurigheden makkelijk. Maar in de open lucht denk ik dat je wel degelijk goed je dag en moment zult moeten uitzoeken.

Groet, Jan
bart
09 april 2019 om 11:06
Quote
Weet iemand of deze kromming van het water rond de aarde ooit al eens eerder is aangetoond middels empirisch wetenschappelijk onderzoek zoals hierboven genoemd ?
Jan van de Velde
09 april 2019 om 13:23
Quote
Het punt is dat al 400 jaar elke zeeman dat regelmatig proefondervindelijk bevestigt. Door stomweg met een telescoop (apparatuur) de zee af te turen. Dat ding is 400 jaar geleden uitgevonden.
bart
10 april 2019 om 22:37
Quote
Maar bestaat water dat zuiver waterpas is dan helemaal niet ? 
Theo de Klerk
10 april 2019 om 22:46
Quote
Per definitie is water waterpas.
Maar als je bedoelt "helemaal recht" - nee. Het buigt met de aarde mee.

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)