Elektrische inductie

Jehno stelde deze vraag op 16 december 2018 om 02:44.

Beste mensen,

Zie bijlage 1 met oplossing en bijlage twee met vraagstuk 12. Mijn verwarring is over antwoord b.







Mijn antwoord zou zijn: bol raakt de geleider en elektronen gaan van bol naar staaf dan wordt bol positief en staat negatief en dan afstoting. De oplossing is helemaal de omgekeerde van mijn uitleg.
Het is zeker mogelijk dat de oplossing fout is en dus zou ik graag bevestiging willen hebben van jullie of mijn antwoord juist is.

Bedankt

Reacties

Theo de Klerk op 16 december 2018 om 09:54
11) Bij aanraking van de positief geladen staaf door de neutrale bol zal positieve lading naar de bol vloeien (eigenlijk: negatief geladen elektronen van bol naar staaf) De bol wordt positief geladen (heeft een tekort aan elektronen), de staaf minder positief (een deel van de lading wordt door de ontvangen elektronen geneutraliseerd) maar blijft wel positief!!
Het gegeven antwoord is onzin: staaf blijft en bol wordt positief geladen. Niets wordt negatief. De schrijver is ergens in de war geraakt en heeft het ineens over de negatief geladen staaf (die volgens tekening positief is)

12) De negatief geladen staaf is dus niet dezelfde staaf als uit opgave 11. Maar als een geladen staaf BIJ een elektroscoop wordt gehouden vindt herverdeling van lading door influentie plaats en slaan de blaadjes uit. Haal de staaf weg en de blaadjes vallen terug.

Als de staaf de elektroscoop RAAKT dan vloeit lading naar de elektroscoop. De blaadjes slaan uit en blijven dat doen als de staaf weggehaald wordt want er is een netto lading op de elektroscoop achtergebleven. 
Zie ook https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/63430

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)