Fysica elektroscoop

Jan stelde deze vraag op 11 december 2018 om 13:12.
Goedemiddag!

Ik had een probleempje. Stel je maakt contact tussen een elektroscoop en een negatief geladen staaf. Wat gebeurt en dan met de blaadjes van de elektroscoop en waarom gebeurt die verandering?
Nou wordt er blijkbaar ook een onderscheid gemaakt tussen een geladen voorwerp in de buurt van de elektroscoop te brengen en daadwerkelijk contact te maken. Maar wat gebeurt er dan met de blaadjes van de elektroscoop als je het enkel in de buurt brengt en waarom? (Stel dat het een negatief geladen voorwerp is in dit geval) Wordt de elektroscoop in beide gevallen ook geladen als je het voorwerp weghaalt? Dat vraag ik echt en hopelijk weten jullie ook waarom het nou geladen wordt na het weghalen of juist niet.

Sorry voor deze lange vraag :) ik hoor graag van u en heel erg bedankt alvast. Groetjes

Reacties

Theo de Klerk op 11 december 2018 om 14:59
Als je contact maakt dan kan lading gaan bewegen (als je (deels) geleidend bent voor lading). Als je alleen in de buurt komt, zonder contact maken, dan kunnen ladingen zich gaan herverdelen op een manier waarop gelijknamige ladingen elkaar afstoten en zo ver mogelijk van elkaar gaan staan.

Negatieve staaf en contact met (ongeladen) elektroscoop: lading van de staaf verdeelt zich ook over de blaadjes (de negatieve lading op de staaf krijgt kans zo verder van elkaar te komen). Deze slaan uit. Verbreek daarna het contact en de draadjes blijven uitstaan want de negatieve lading erop blijft en kan niet weg.

Zonder contact vindt een tijdelijke herverdeling plaats. Influentie (beinvloeding) noemt men dat.

Een negatief geladen staaf wordt bij een elektroscoop gehouden zonder contact. De negatieve ladingen duwen de negatieve ladingen op de elektroscoop weg, waardoor deze bij de staaf positief wordt en verderop (de blaadjes) negatief. De blaadjes slaan uit. Haal de staaf weg en de negatieve en positieve ladingen herrangschikken zich weer in de elektroscoop. Die was ongeladen en in normale toestand zitten overal evenveel positieve als negatieve ladingen. De blaadjes vallen weer terug.
Een positief geladen staaf trekt de negatieve ladingen in de elektroscoop juist aan zodat de blaadjes positief geladen worden. Haal de staaf weg en alles wordt in de elektroscoop weer neutraal en de blaadjes vallen terug.

Reden waarom de positieve lading niet weggeduwd kan worden is dat materiaal uit atomen bestaat en de positieve kernen "vast" zitten in een rooster. De negatieve elektronen kunnen wel bewegen: die kunnen dus reageren op een uitwendige lading door er juist naar toe te gaan (positief) of weg te gaan (negatief)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)