Geïsoleerde metalen bol

Anna stelde deze vraag op 23 september 2018 om 21:46.

 Hallo, 

Ik had een vraagje over metalen die geïsoleerd worden, want zoiets hebben we in de lessen niet besproken. In deze situatie is er een ongeladen metalen bol die geïsoleerd is en een positief geladen staaf. Je nadert de bol met de staaf van zijn rechterkant.
Dan gaan:

a) enkel elektronen naar rechts (richting de positief geladen staaf) bewegen
b) positieve ladingen naar links en elektronen naar rechts bewegen
c) de positieve lading in de bol naar binnen geduwd worden, waardoor de vrije elektronen zich over het oppervlak verspreiden

Ik begrijp niet zo goed wat ze bedoelen met 'geïsoleerd'. Ik denk dat het antwoord a is, maar ik ben er niet zeker over.



Reacties

Jan van de Velde op 23 september 2018 om 22:08

Anna plaatste:

 Ik begrijp niet zo goed wat ze bedoelen met 'geïsoleerd'. 

dag Anna,

daarmee wordt gezegd dat er geen lading weg kan stromen UIT de bol. Dat zou bijvoorbeeld kunnen  door hem op te hangen aan een nylon touwtje (want dat geleidt geen stroom - een metalen (stroom)draadje zou dit wel doen en is dus ongeschikt voor het geisoleerd ophangen van een bol).

Anna plaatste:

 Ik denk dat het antwoord a is, maar ik ben er niet zeker over.

 tenzij jij een andere Anna bent dan ik vermoed had jij hier het antwoord zéker kunnen weten, gezien onze discussie van een paar dagen geleden:
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/62327

want wat bespreken we daar aangaande positieve ladingen in dat metaal?

Groet, Jan
Anna op 24 september 2018 om 16:12
Dag Jan,

Ik wist niet zeker wat er precies bedoeld werd met geïsoleerd, ik dacht dat het een gelijkaardige functie had als een aarding waarbij het tekort aan protonen zou worden aangevuld. Dat is dus niet het geval, het is dus antwoord a.
Jan van de Velde op 24 september 2018 om 16:38

Anna plaatste:

..//.. waarbij het tekort aan protonen zou worden aangevuld. 
kun je een tekort aan protonen aanvullen? 
Anna op 24 september 2018 om 16:53
O nee, daar zit ik mis. Ik heb net een video gezien waarbij de elektronen richting de staaf gaan en aan de linkerkant het tekort aan elektronen bijgevuld wordt via een aarding. maar dat is hier dus niet zo
Theo de Klerk op 24 september 2018 om 17:10
De positieve ladingen zitten "vast" in het metaalrooster. De enigen die een ladingsverschil kunnen veroorzaken is door het opeenhopen (meer negatieve lading ter plekke) of wegvluchten van elektronen (effectief meer positieve lading ter plekke).

Bij isolatie kunnen elektronen niet weg maar kunnen zich wel herverdelen: dichter bij een externe positieve lading of juist zover mogelijk weg van een negatieve lading. Omdat plus en min ladingen elkaar aantrekken (dichterbij) en gelijknamige ladingen elkaar afstoten (zo ver mogelijk weg van elkaar)
Anna op 24 september 2018 om 20:06
Oké, dankuwel

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)