Bestaan positieve vrije ladingen?

Anna stelde deze vraag op 20 september 2018 om 19:51.

 Hallo,

Mij is aangeleerd dat de protonen zich moeilijk/niet verplaatsen en dat er enkel vrije elektronen zijn (dus vrije negatieve lading). 

Er is wel een vraag die mij in verwarring bracht, dus ik hoop dat iemand mij hier mee kan helpen.

De vraag luidt: "Een positief geladen metalen geleider heeft
a) meer positieve vrije ladingen dan negatieve
b) een tekort aan vrije elektronen
c) positieve ladingen opgenomen


Ik dacht dat het antwoord b is, omdat je geen positieve ladingen kan opnemen - je kan enkel elektronen afgeven. Klopt mijn theorie? En klopt het dan ook dat er geen positieve vrije ladingen bestaan?

Alvast bedankt.

Reacties

Theo de Klerk op 20 september 2018 om 20:00
Antwoord B klopt. Atoomkernen die de positief geladen protonen bevatten en daarom positief geladen zijn, zitten veelal in een rooster vast (door hun relatief enorm grote massa vergeleken met elektronen) terwijl de compenserende negatief geladen elektronen zich makkelijker "tussen de kieren door" kunnen verplaatsen.

Als je elektronen wegneemt uit een neutrale stof, dan blijft een overschot aan positieve lading, geconcentreerd in vast-zittende atoomkernen, over.

Maar er bestaan zeker wel "losse" positief geladen deeltjes.
Het anti-deeltje van het elektron, het positron, is daarvan een voorbeeld. Alleen komt die in het "wild" niet veel voor omdat er zoveel elektronen zijn en deeltje + antideeltje versmelten samen tot 2 fotonen (annihileren tot puur energie).

Maar ook als je bijv. keukenzout (NaCl) oplost in water, dan krijg je ionen: postief geladen Na+ en negatief geladen Cl- doordat een atoom een elektron te weinig of juist te veel heeft. Het zijn weliswaar geen elementaire geladen deeltjes zoals elektronen of positronen, maar als deeltje zijn ze wel positief of negatief geladen en kunnen vrij rondbewegen. De werking van batterijen is op dit principe van bewegende geladen deeltjes gebaseerd (waarbij het uiteindelijk opgenomen/afgestane elektronen zijn die dan de stroom door de draad geven)
Anna op 20 september 2018 om 20:27
Oké, bedankt voor uw snelle reactie!
Jan van de Velde op 20 september 2018 om 21:12
Dag Anna,

Aan het rijtje vrije positieve ladingen dat Theo al noemde kunnen we ook protonen toevoegen. Kosmische straling bestaat daar voor een groot deel uit, en we "maken" die vrije protonen ook voor o.a. medische doeleinden, protontherapie. Het gaat dan om een paar niet vaak voorkomende gevallen van radioactief verval, en als gevolg van het verval van vrije neutronen (die in tegenstelling tot vrije protonen niet stabiel zijn) tot protonen.

Maar vrije protonen gaan we niet terugvinden in een stof: zodra ze met voldoende lage snelheid een elektron tegenkomen is het gevolg  een neutraal waterstofatoom. Dus als vrije ladingdrager in een situatie van een elektrisch circuit of statische elektriciteit op een voorwerp, nee. 

groet, Jan
Anna op 20 september 2018 om 22:51
Hallo Jan, 

Bedankt voor de extra informatie, vooral het laatste heeft me erg geholpen!

Groetjes, Anna

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)