Omtrek aarde.

Peet stelde deze vraag op 22 september 2017 om 15:05.

 Beste ..
Ik las dat de omtrek van de aarde eens uitgerekend was door Eratosthenes. En dat hij dit ontdekte door dat er geen schaduw is op 21 juni op de evenaar, maar in noordelijker gelegen plaats wel. 
Hij ging er vanuit dat overal op aarde de zonnestralen evenwijdig recht aankomen??(vanwege de enorme afstand van zon tot aarde)
Is dit ook Zo??

Vriendelijke groet,
Peet 

Reacties

Jan van de Velde op 22 september 2017 om 17:01
dag Peet,

Dat lijkt wél zo, en voor bijna alle praktische probleemstellingen is dat ook wel een acceptabel uitgangspunt.
Palen op aarde geven bij helder weer allemaal een vlijmscherpe schaduw met dezelfde richting, en netjes even breed als de paal zelf(met een heel kleine marge), en dat duidt op evenwijdige stralen.

Maar ons oog is een waarnemingsinstrument met beperkingen, en onze duimstokken zijn dat ook.

De diameter van de Zon is ruwweg 1,4 miljoen kilometer, de afstand Aarde-Zon is ruwweg 150 miljoen kilometer. Beetje goniometrie leert ons met die gegevens dat er tussen twee lichtstralen die van de randen van de Zon het aardoppervlak bereiken een maximale hoek van ongeveer 0,5° bestaat, en dat is dus niet zuiver evenwijdig. Het merendeel is echter niet afkomstig van de rand, maar meer uit het midden. Het kleine beetje halfschaduw dat er dus achter een paal moet zijn valt voor ons oog niet op in het felle zonlicht. Bij een maansverduistering valt dat overigens wel op voor wie een beetje vergelijkt, zie bijvoorbeeld https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/57715

Eratosthenes gaan we deze minieme meetfout niet euvel duiden. Met de beperkte middelen van die tijd berekende hij een verbazend nauwkeurige aardomtrek, chapeau .

Ik denk trouwens dat ook Eratosthenes beseft moet hebben dat de zonneschijf geen puntbron is (de Oude Grieken waren zeer goede meetkundigen) en dat dat "EVENWIJDIG" dus slechts een praktische benadering is voor praktische resultaten. 

duidelijk zo?

Groet, Jan
Theo de Klerk op 22 september 2017 om 17:09

Aangezien het bij zijn metingen en de afstand tussen beide plaatsen maar klein was (t.o.v. afstanden aarde-maan en helemaal aarde-zon) mag je, zoals Jan zegt hier wel aannemen dat de stralen op beide plekken vrijwel evenwijdig aan elkaar zijn.

Maar bij een pas geleden gestelde vraag over een zonsverduistering door de maan mag het niet: dan spelen de grootte van de zonnebol en maanbol en de afstand maan-aarde wel degelijk een rol in het niet helemaal evenwijdig zijn van lichtstralen vanaf de zon: dan hangt het af van welke rand van de zon het komt!

Peet op 22 september 2017 om 23:33
Oké, onze ogen zijn dus simpelweg niet goed genoeg om zulke kleine hoeken
te onderscheiden. Het zonlicht van de rand van de zon komt dus  onder een hoek van 
Max. 0.5 graden op de aarde af. Ik begrijp t.
Dank voor t antwoord.
Ik heb ook even gekeken naar de vraag over de zonsverduistering
waar u de link van gaf.
Als de maan een schaduw op de aarde geeft van slechts 70 km,(vanwege die hoek)
Hoe zit dat dan met een volledige maansverduistering?
Is de schaduw van de aarde dan ook maar zo'n 257 km??
Theo de Klerk op 22 september 2017 om 23:51
Het zwarte deel van de tekening geeft aan dat daar geen licht komt van de zon - ongeacht van welke kant van de zonnerand. Daar heb je dus een complete verduistering. Daaromheen zal licht van de ene kant wel en van de andere kant niet de aarde bereiken: gedeeltelijke verduistering. Daarbuiten bereikt licht van beide zonranden de aarde: "gewoon" daglicht.

De schaduw van de aarde is veel langer dan 257 km . Licht van de zon raakt de aarde aan beide "randen" en de aarde blokkeert het licht in de zwarte kegel. Als de maan zich daarin bevindt heb je een maansverduistering. Vaak echter beweegt de maan boven- of onderlangs en is er geen verduistering.

Peet op 25 september 2017 om 19:59
Beste Theo en Jan,
Ik denk dat mn laatste post niet helemaal goed is verstuurd??
Graag kom ik nog eens terug op Eratosthenes.
Ik haal graag mijn informatie van verschillende bronnen
En zodoende kwam ik het volgende filmpje tegen.
Ik zou graag jullie mening hierover teruggekoppeld krijgen
als dat mogelijk is.

link verwijderd door moderator

Vriendelijke groet,
Peet
MODERATOR op 25 september 2017 om 20:10
Beste Peet,

Je vorige bericht is prima aangekomen, maar door een van onze helpers tijdelijk verborgen voor overleg. Er is op pseudo-wetenschappelijke sites genoeg plaats voor platte aardes. Diezelfde oude koe elke paar weken uit de sloot halen voor elke platte-aarde-gelovige die weer een verzinsel op internet gezien heeft overbelast onze helpers. 

Hierboven staat impliciet de "mening" van Natuurkunde.nl.

discussie gesloten

Met vriendelijke groeten,
MODERATOR


Beste lezer,

Vragen die er op lijken alsof de vraagsteller het bolvormig zijn van de aarde of andere hemellichamen im Frage wil stellen sluiten wij.

De Aarde, en elk hemellichaam van serieuzere omvang, is een bol of op zijn hoogst een beetje ovoïde, een tikje door centrifugaaleffecten vervormde bol.

Dus voordat u een topic opent die iets te maken heeft met hoe een wateroppervlak krom kan zijn, waarom uw gezichtseinder recht lijkt te zijn, waarom zaken verder weg soms niet achter een horizon lijken te verdwijnen, enz etc, , voor u hebben wij onderaan deze mededeling vrijwel àlle discussies rond dit onderwerp in de vraagbaak verzameld. Lees deze discussies a.u.b. allemaal integraal door. Zo’n beetje alles wat er over dit onderwerp te bedenken valt komt wel ergens langs.

De medewerkers van de vraagbaak hebben het namelijk wel een beetje gehad met elke keer weer opnieuw energie te steken in discussies met mensen die zich maar niet willen laten overtuigen door resultaten van millennia van wetenschappelijk onderzoek naar de vorm van planeten, of zelfs trollen die er een satanisch genoegen in scheppen om mensen mee te sleuren in wat bij oppervlakkige beschouwing zo lijkt te zijn, namelijk dat de aarde plat zou wezen.

Met vriendelijke groet,

MODERATOR




http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/33801
http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/51627
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/12252
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/12523
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/53607
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/56773
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/57729
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58053
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58849
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58879
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/60516
Dit topic is gesloten voor verdere reacties.