Hoe de lichtsnelheid bepalen?

Eelco stelde deze vraag op 27 mei 2005 om 18:07.

Quote
beste 'wetenschappers',

Ook ik ben een van de gelukkige VWO'ers die een profielwerkstuk mogen maken. Samen met een vriend kwamen we op het idee om de snelheid van het licht te meten. We zijn aan het denken en zoeken gegaan en kwamen er achter dat er vrij weinig over te vinden was. Er is veel te vinden over de lichtsnelheid en onderwerpen die uitgaan van de lichtsnelheid, maar zeer weinig over het meten van de lichtsnelheid.

goed, dan proberen we zelf het een en ander de wereld in te helpen. we hadden al een paar proefopstellingen bedacht, de beste hiervan is de volgende: uitgaande van een snelheid van +/- 300.000.000 m/s = 300.000 m/ms = 300 km/ms in onze grote gymzaal, ruim 25 meter lang kunnen we 40 spiegels plaatsen en zo een afstand van 1000 meter creeren. tot zover is het vrij eenvoudig.
maar om nu te kunnen meten moet je een zeer nauwkeurige meet computer hebben.... en daar lopen we spaak. de pc zou zeer nauwkeurig moeten zijn, micro seconde.

onze vraag is: " hoe kunnen we de snelheid van het licht meten? " en " kan een computer zo nauwkeurig meten?"

Alvast hardstikke bedankt!
groeten, Eelco

Reacties:

Bert
27 mei 2005 om 20:04
Quote
Beste Eelco,

'wetenschappers' gebruiken vaak engelse zoektermen ... Ik zocht op 'measuring the speed of light' en vond een aardig overzicht op: http://micro.magnet.fsu.edu/primer/lightandcolor/speedoflight.html Misschien brengt het je op een idee. Als je toegang hebt tot een paar hoge gebouwen op een behoorlijke (zicht)afstand van elkaar is "Fizeau" ook wel een leuk zoekwoord. (maar die kom je ook wel tegen in die micro.magnet link, dóórzoeken met wat je vindt is dus altijd de boodschap..
o.a. deze examenopgave:
http://www.natuurkunde.nl/opdrachten/2932/meten-van-de-lichtsnelheid-door-fizeau-vwo-2014-2-opg-2

Voor snelle metingen met een PC moet je speciale hardware installeren. Met een redelijk snelle oscilloscoop geef ik je meer kans. Ga maar eens kijken hoe snel de snelste scoop bij jou op school is.

Bert

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)