Icon up Overzicht

Twee natuurkundestudenten winnen Verenigde Naties prijs.

Onderwerp: Overige onderwerpen

Een groep studenten van verschillende studies en verschillende universiteiten heeft afgelopen februari 2006 deelgenomen aan de prestigieuze Harvard National Model United Nations, een simulatie van de Verenigde Naties met meer dan 2500 deelnemers. Voor het eerst in de geschiedenis won de Nederlandse delegatie de 'Best International Delegation Award'! Twee van de studenten doen een studie die je niet snel in verband zou brengen met de Verenigde Naties: Natuur- en sterrenkunde.

Natuurkundigen niet alleen onderzoeker of leraar

Onder zowel ouders, leerlingen als docenten bestaat het misverstand dat een natuurkundeopleiding maar tot twee dingen leidt: het doen van wetenschappelijk onderzoek of het geven van onderwijs. Niets is minder waar. Uhm, nou eerlijk is eerlijk, er zijn dingen minder waar, maar dit vooroordeel is in ieder geval niet erg waar. Er zijn namelijk ook natuurkundestudenten die al kort na hun studie terecht komen bij een ministerie, een consultancybedrijf, een vermogensbeheerder, in de journalistiek, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Deze mensen zien hun natuurkundeopleiding als een uitdaging, zijn gedreven door nieuwsgierigheid, of zien hun opleiding als een manier om analytische vaardigheden verder te ontwikkelen. Gelukkig is het mogelijk om tijdens de opleiding vakken en cursussen te volgen aan andere faculteiten of om verschillende bestuurs- en redactiefuncties te vervullen. Ook worden er studiereizen georganiseerd en kiezen veel studenten er voor om een periode in het buitenland te gaan studeren. Dit maakt voor studenten een brede ontwikkeling mogelijk.

United Netherlands

Met dit idee gaven twee Nijmeegse natuur- en sterrenkundestudenten zich een half jaar geleden op voor een project waarbij het simuleren van de Verenigde Naties centraal staat. Daniël van Wassem en ondergetekende werden na een strenge selectie uit circa 150 ambitieuze studenten gekozen als deelnemers aan de United Netherlands delegatie naar de Harvard National Model United Nations (HNMUN). In september werd begonnen met een geheel Engelstalige intensieve training van een half jaar (parttime: ongeveer 1/3 time zegmaar), waarin de groep van 33 eerst college kreeg over de Verenigde Naties, internationaal recht, internationale economie en internationale politiek. Daarna lag de nadruk op talloze simulaties, oneindig veel spreken voor publiek, debatteren, onderhandelingstactieken en het schrijven van verschillende documenten.

Student sterrenkunde (links, buiten natuurlijke habitat) poseert met student politicologie in de zaal van de Security Council in het Verenigde Naties gebouw in New York

Er werden bijeenkomsten georganiseerd met Wim Kok, de Nederlandse ambassadeur naar de Verenigde Naties in New York, en verschillende experts op het gebied van Zuid-Afrika en Noord-Korea. Deze twee landen zouden namelijk vertegenwoordigd gaan worden op HNMUN. Tussendoor werd als oefening ook een reisje naar de kleinere Oxford MUN georganiseerd om even te oefenen.

New York

In februari vertrok de groep voor een vijfdaagse training in het Foreign Press Center in New York. Trots en strak in pak liepen de studenten iedere ochtend de metro uit naar de wolkenkrabber midden in Manhattan. Er werd geluncht tussen de zakenlui in de Starbucks en in de avond werden ondermeer jazzoptredens, tv-showopnames en basketbalwedstrijden bezocht.

Student natuurkunde poseert in het Foreign Press Center in New York, waar de studenten een vijfdaagse training organiseerden

Harvard National Model United Nations

Na New York vertrokken de studenten naar het luxe Park Plaza hotel in hartje Boston, waar de vierdaagse conferentie plaats zou vinden. Er waren ongeveer twintig comités waarin tussen twaalf en 191 landen werden vertegenwoordigd, individueel en in duo’s. Door het geven van speeches en door te onderhandelen moest een oplossing gevonden worden voor een complex probleem. Dat kon variëren van terrorismebestrijding tot overbevissing. Ook waren er historische en crisiscomités, over een gewapend conflict in Pakistan en over de spanningen tussen China, Rusland en de VS in 1969. Na talloze mooie momenten met de andere deelnemers, zowel tijdens de sessies en feesten als daarbuiten, werden de prijzen uitgereikt. Na nul, respectievelijk twee, awards in de jaren ervoor zou drie of vier een goede prestatie zijn. Geheel tegen onze verwachtingen in kregen we echter acht awards! Daarbij werden we verkozen tot de beste internationale delegatie, waardoor we naast de universiteiten van Yale en Westpoint Military Academy het podium mochten betreden. Op onderstaande foto is te zien hoe we ons voelden voor we het Park Plaza verlieten.

Uitzinnige vreugde in het Boston Park Plaza hotel na het winnen van de Best International Delegation Award en acht individuele prijzen


• De landelijke studentenorganisatie United Netherlands, die ondermeer het bovenstaande project organiseert.
Hans Roosendaal, voorzitter van natuurkunde.nl, vertelt onder andere over de conceptuele en analytische vaardigheden die opgedaan worden tijdens een natuurkundeopleiding.