Weinig tijd

Onderwerp: Geluid, Kracht en beweging, Licht, Modelleren, Optica (licht en lenzen) (havo), Rechtlijnige beweging, Signaalverwerking

Model van een botsende druppel

Model van een botsende druppel

Een voordeel van numeriek modelleren is dat je alle parameters onafhankelijk van elkaar kunt variëren. Dit is niet altijd het geval in een experiment. Dit kan het beste aan de hand van een voorbeeld geïllustreerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een vallende druppel en de impact die de druppel maakt als hij een oppervlak raakt. Deze impact is afhankelijk van de grootte van de druppel. Verander je echter de grootte, dan zal ook de valsnelheid veranderen vanwege de traagheidskrachten. In dit geval is het dus niet mogelijk in experimenten om één parameter (namelijk de druppelgrootte) onafhankelijk van een andere parameter (de valsnelheid) te veranderen. Dit kan wel in een numeriek model! Lukt het jouw een dergelijk model te schrijven?

Gekleurde vallende druppel op wateroppervlak. Foto: Frans Vandemaele.

Meer over modelleren en botsen? • De bijles Model van een vrije val. is een goed startpunt voor het schrijven van een numeriek model.
• Voor meer informatie over botsingen kun je de volgende bijlessen eens raadplegen: Model van een botsing, de stoot en Kracht, impuls en energie bij botsingen

Highspeed fotografie

Experimenteren met highspeed voorwerpen is een heel speciale techniek. Het vraagt een perfecte synchronisatie tussen beweging en opname. We spreken van highspeed fotografie voor alle toepassingen waar we met het gewone oog de snelle bewegingen niet meer kunnen volgen. Zo is het heel moeilijk om een afgevuurde kogel te zien en nog moeilijker om hem te fotograferen juist op het ogenblik dat hij uit een voorwerp komt. Veel verschijnselen kunnen op deze manier vastgelegd worden. Kun jij een foto maken van een ballon op het moment dat hij kapot wordt geschoten? Hieronder een paar foto's om ideeen voor een profielwerkstuk op te doen.

De kogel gaat juist door de kaart. Foto: Frans Vandemaele
Veiligheid is natuurlijk een belangrijk goed. Zorg er bijvoorbeeld voor dat kogeles goed opgevangen worden en niet terugkaatsen. Een goe timer installatie is natuurlijk een probleem waar veel tijd in gaat zitten. Foto: Frans Vandemaele.
Kogel door een gloeilamp. Foto: Frans Vandemaele.
Kogel door een waterballon. Foto: Frans Vandemaele.

Meer over highspeed fotografie? Bestudeer dan een de uitgebreide website van Frans Vandemaele voor veel meer tips en trucs over dit onderwerp.