Frank Linde

Onderwerp:

Interview met de directeur van het Nikhef

Frank Linde is directeur van het Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Met enthousiasme vertelt hij over zijn werk en zijn interesses. Over veel van de dingen die Frank Linde vertelt, is op natuurkunde.nl extra informatie te vinden. In dit artikel vind je een aantal links waarmee je deze extra informatie direct kunt openen. Bekijk het interview en surf verder op natuurkunde.nl als je wat meer achtergrondinfo wilt bij de uitspraken die gedaan worden.

Frank Linde vertelt vol enthousiasme over zijn vak

Dit interview is eind 2010 afgenomen door Carla Desain. Camerawerk en montage zijn gedaan door Leo Enzlin. Een uitwerking van dit interview is te lezen in de nieuwsbrief van januari 2011. Met behulp van onderstaande link kun je deze nieuwsbrief downloaden.

Download bestand(PDF)
Nieuwsbrief 2, januari 2011

Het interview weergegeven in woorden, in de nieuwsbrief vind je een beter leesbare versie

Op zoek naar de kleinste bouwstenen

Het werk van het Nikhef is onderzoek doen naar bouwsteentjes die kleiner zijn dan atomen. Termen die je dan om de oren vliegen zijn: neutronen, protonen, elektronen en kernen. Wat al deze bouwstenen met elkaar te maken hebben, wordt onder andere beschreven in het artikel Op zoek naar de allesomvattende theorie en in het artikel over het Standaardmodel (dit laatste artikel kijkt op wat kleinere schaal).

Verder hoor je in het interview ook een en ander uitgelegd over muonen (bijvoorbeeld omstreeks 2 minuten en 50 seconden). Wist je dat je op school zelf muonen kunt detecteren?

Rond het tijdstip 2 minuten en 30 seconden heeft Frank het over materie en antimaterie en op 3 minuten en 20 seconden gaat het over donkere materie.

CERN, Genève

Zoals je uit het iterview begrijpt, heeft Frank Linde lange tijd in Genève gewerkt, bij CERN. Nu hij directeur is van het Nikhef, gaat hij er nog steeds jaarlijks een paar keer naartoe. In CERN werken wetenschappers van diverse nationaliteiten samen om op zoek te gaan naar de randen van onze wetenschap. Misschien ken je het van de experimenten met de Large Hadron Collider. Wat er precies gebeurt in die LHC wordt beschreven in dit artikel van Marcel Vreeswijk, een collega bij het Nikhef.

Natuurkunde in het ziekenhuis

Zoals in het interview wordt opgemerkt, ligt elke ontdekking niet direct bij de supermarkt in het schap. Er gaat wat tijd overheen voordat ontdekkingen verwerkt zijn in onze apparaten. Als voorbeeld wordt de apparatuur in het ziekenhuis genoemd. Behalve de dingen waarmee je kunt snijden, zijn alle andere apparaten te danken aan subatomaire fysica (of de voorloper daarvan: nucleiare geneeskunde). Het gaat dan om bijvoorbeeld de MRI-scan, Röntgen straling, CT-scan en de PET-scan. Zo zie je maar dat er heel veel te vertellen valt over natuurkunde in het ziekenhuis.

Natuurkunde in het ziekenhus: een röntgenfoto

Studieadvies

In het interview gaat Frank Linde ook in op de verschillende aspecten van de studie natuurkunde. Hij legt uit dat je je niet te bang moet laten maken over de zwaarte van de studie maar dat je wel wat in huis moet hebben om aan deze studie te beginnen. Daarnaast heb je de middelbare-school-natuurkunde voor heel veel opleidingen nodig in je pakket. Kijk maar eens in de artikelen profielkeuze of studies met natuurkunde.

Werken op het Nikhef

Zoals je al begrepen hebt uit dit artikel, is het Nikhef een instituut waar veel gebeurt. Als je nog meer wilt weten over dit instituut en een aantal andere mensen die er werken, kijk dan eens hier.