Temperatuur regelen van een 220V gloeilamp**

Onderwerp: Elektrische stroom, Signaalverwerking, Thermische processen

- Het regelgedrag van een temperatuurregeling onderzoeken. -

Temperatuurregeling wordt dikwijls gebruikt als voorbeeld van een meet- en regelsysteem met terugkoppeling. Bij kleine verschillen tussen omgevingstemperatuur en streeftemperatuur zijn schommelingen rondom de streeftemperatuur slecht zichtbaar in de meetgrafiek. Met een bureaulamp is snel en veilig een groot temperatuurverschil te maken.

Experimentele opstelling

Daar waar 220V geschakeld moet worden via de computer is de schakelmodule van CMA (Universiteit van Amsterdam) goed te gebruiken. In de opstelling wordt een gewone bureaulamp met deze module aan- en uitgezet. Op de bureaulamp is met tape een temperatuursensor geplakt. Voor de lamp staat een 12V ventilator die is aangesloten op Coachlab II. De ventilator is gekocht bij een benzinestation (ca. 8 euro).

Met deze opstelling is snel een temperatuurverschil van tientallen graden Celsius te maken. De reactietijd ligt in de orde van seconden. Dit maakt het experiment geschikt om onderzoek te doen naar het regelgedrag.

Materiaal

Coachlab II, CMA Schakelmodule 220V (art. 021), Temperatuursensor (art. 0511bt), een bureaulamp met gloeilamp (40 W) en een ventilator (12 V, voor in de auto).

Het pakket Coach is ontwikkeld door CMA in samenwerking met het AMSTEL Instituut.
Na de opheffing van het AMSTEL Instituut in 2010 is CMA zelfstandig verder gegaan.
Je kunt CMA bereiken via www.cma-science.nl

Regelen in Coach

In het onderstaande diagram zie je het programma met daarnaast de grafiek van de temperatuurregeling. De streeftemperatuur is 45 °C.

Het programma is gemaakt in de activiteit ‘CoachLab II’ van het project 'Werkplaats'. Dit project is onderdeel van de Coach-module ‘Sturen en Regelen’.

Let op: zowel de 220 V Schakelmodule als de ventilator moeten op CoachLab II met 12V worden aangestuurd.

Standaard staat het bereik van een actuatoricoon in Coach 5 echter op 3V. Dit wijzig je door met de rechter muisknop op het icoon te klikken en 'Wijzig/ijk' te kiezen. Verander in de instelling het bereik in '0..12V'

Deze proef is ook geschikt voor een praktische opdracht. Zie PO: Temperatuur regelen van een gloeilamp.