horizon

Erik stelde deze vraag op 31 maart 2018 om 22:36.
Als men over een oneinig platte vlakte zou uitkijken , zou men dan een horizon zien als gevolg van perspectief?

Reacties

Theo de Klerk op 31 maart 2018 om 23:15
Perspectief is niet afhankelijk van een plat vlak (of een krom vlak) - het geeft slechts aan dat naarmate de afstand tot de waarnemer groter wordt, de afstand tussen 2 parallelle rechte lijnen (de eeuwige spoorbaan) een steeds kleinere hoek lijkt in te nemen en daardoor optisch naar elkaar gaan (dat is perspectief). Ze lijken elkaar te snijden in het oneindige. 

Bij een plat vlak zal dat op een punt zijn waarbij de afstand tussen de lijnen voor je ogen bijna een hoek van 0 graden inneemt. Dat zal "ergens" zijn dichterbij dan oneindig, want het vlak loopt oneindig door. Verder weg dan dat punt zal de hoek alleen maar kleiner worden (al zie je dat niet meer).
(de lijnen zullen elkaar niet kruisen!)

Bij een krom vlak als de aardbol is de kromming zo klein dat die hoek optisch al bereikt wordt voor de horizon en alleen maar nog kleiner bij de horizon. Ik neem even aan dat de lijnen evenwijdig blijven en niet (door de kromming) elkaar naderen zoals lengtegraad-lijnen van de aardbol dat doen.

Bij een sterk krom vlak (een voetbal of zo) zullen twee evenwijdige lijnen elkaar nooit perspectivisch in een punt naderen omdat de horizon te dichtbij is.

En als je (midden? hoewel dat er niet is bij iets oneindigs) op een oneindig vlak staat dan zul je een horizon zien als scheidslijn tussen vlak en wat "erboven" zit. De hoek tussen kijkrichting en het vlak zal dan ook vrijwel 0 graden zijn.
Erik op 02 april 2018 om 08:04
Dank .Ligt de horizon bij een oneindig plat vlak verderop dan op aarde ? Of zien we de horizon ongeveer op dezelfde plaats omdat de aarde zo groot is ? 
Jan van de Velde op 02 april 2018 om 09:49

Erik plaatste:

Ligt de horizon bij een oneindig plat vlak verderop dan op aarde ?
Kwestie van een plaatje maken en wat wiskunde, raaklijn aan een kromme:


beide kijkhoeken zijn hier overdreven ivm de schaal. Onze waarnemer staat onderaan op een wel erg klein planeetje. Maar hoe je dat meetkundig ook opschaalt, de onderste kijkhoek blijft groter dan de bovenste.

Erik plaatste:

Of zien we de horizon ongeveer op dezelfde plaats omdat de aarde zo groot is ? 
Dat, en omdat de resolutie van onze ogen niet zo super is, en omdat de lucht niet kraakhelder is, en omdat licht door luchtlagen van verschillende temperatuur niet in een rechte lijn gaat. 

groet, Jan
Erik op 07 april 2018 om 07:57
Deze foto nam ik laatst met een superzoom camera . Vanaf de afsluitdijk bij het cafeetje kijkend naar de overkant ( 19 kilometer!) . Je ziet dat er een muur van water belet om de onderkant van het kerkje te zien . Niet dat je de onderkant zonder de watermuur wél zou zien want die wordt aan het zicht onttrokken door een dijk van meter of acht , negen hoog.  Is deze waterhorizon die het zicht op deze dijk ontneemt het resultaat van perspectief of van de kromming van het water ? 
Erik op 07 april 2018 om 07:58
Hier volgt de foto 
Jan van de Velde op 07 april 2018 om 09:22

Erik plaatste:

Deze foto ..//.. ( 19 kilometer!) . 
Hindeloopen dus

 

Niet dat je de onderkant zonder de watermuur wél zou zien want die wordt aan het zicht onttrokken door een dijk van meter of acht , negen hoog.  
Die dijk rond Hindeloopen is niet hoger dan een meter of 4:



maar dat doet er niet toe. Op een dag zonder noemenswaardige temperatuurverschillen in de onderste luchtlagen boven het water zou je met een ooghoogte van 6 m boven het waterniveau op de Afsluitdijk de onderste 6 meter van Hindeloopen (stadje zelf ongeveer 2 m boven het waterniveau) niet kunnen zien. 

Die foto is dus op zijn minst plausibel.

 Is deze waterhorizon die het zicht op deze dijk ontneemt het resultaat van perspectief of van de kromming van het water ? 

kromming. Bij alleen perspectief verdwijnt er niets achter de horizon

Groet, Jan
Theo de Klerk op 07 april 2018 om 10:07
Gaan we hier weer een discussie over platte aarde houden? 
Zoals in https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/56773 met dezelfde soort "foto waarnemingen"?
Erik op 07 april 2018 om 12:00
Sorry heb niet gecheckt hoe hoog de dijk was , ik dacht 7 of 8 meter toen ik in Hindeloopen was. Maar de foto heb ik zelf gemaakt hoor vanaf 4 meter hoogte op de afsluitdijk . Ik zeg niet dat ik denk dat de aarde plat is- maar onderzoeken kan geen kwaad toch ? Echte wetenschap schuwt geen controverse :) 
Theo de Klerk op 07 april 2018 om 12:04
dat soort nep-argumenten wordt steeds aangedragen. "Wetenschap is ook maar een mening" is tegenwoordig een frequent uitgangspunt. Maar niet in de natuurkunde als waarnemingen door berekeningen worden gestaafd.
Alles mag altijd kritisch worden bekeken, maar waar deze platte aarde discussies telkenmalen onderuit worden gehaald moeten we er in elk geval in dit forum maar weer eens mee stoppen. 
Wetenschap schuwt geen controverse maar wel steeds herhaling van zetten. Beide partijen zijn van hun gelijk overtuigd. Dan heeft discussie, zeker op dit forum ook geen zin. Er zijn genoeg platte aarde forums en YouTube filmpjes om in de eigen bubble het gelijk te houden.
Jan van de Velde op 07 april 2018 om 19:39

Erik plaatste:

Maar de foto heb ik zelf gemaakt hoor vanaf 4 meter hoogte op de afsluitdijk .
dat trek ik niet in twijfel, ik zei al dat de foto op zijn minst plausibel was. De Afsluitdijk is op snelwegniveau ca 4 m +NAP, ooghoogte bij het nemen van de foto dus ca 6 m +NAP, en Hindeloopen duikt volgens berekeningen daarbij ook ca 6 m onder de horizon (≈NAP, want IJsselmeer). Eenzelfde foto op een andere dag met andere luchtlagen boven het IJsselmeer kan trouwens een heel andere foto opleveren.

Erik plaatste:

onderzoeken kan geen kwaad toch ? 
in zoverre wel dat het nutteloze energie is eindeloos te blijven onderzoeken wat al honderden jaren vaststaat en bij geen enkele voortschrijding van de techniek in al die eeuwen is omgevallen. Daarvan gaan we elke nieuwe generatie jongelingen weer moeten overtuigen, in dit geval omdat een oppervlakkige waarneming anders lijkt te geven.  Zoals de meeste van mijn leerlingen aanvankelijk ook denken dat zwaardere voorwerpen sneller vallen dan lichtere. Dat is die jongelingen dus niet euvel te duiden, en die tijd noem ik op deze vraagbaak nuttig besteed. Maar het bolvormig zijn van de aarde steeds opnieuw te gaan onderzoeken is zoiets als elke 5 minuten op de weegschaal gaan staan: je leert er niks nieuws van.

Groet, Jan


Beste lezer,

Vragen die er op lijken alsof de vraagsteller het bolvormig zijn van de aarde of andere hemellichamen im Frage wil stellen sluiten wij.

De Aarde, en elk hemellichaam van serieuzere omvang, is een bol of op zijn hoogst een beetje ovoïde, een tikje door centrifugaaleffecten vervormde bol.

Dus voordat u een topic opent die iets te maken heeft met hoe een wateroppervlak krom kan zijn, waarom uw gezichtseinder recht lijkt te zijn, waarom zaken verder weg soms niet achter een horizon lijken te verdwijnen, enz etc, , voor u hebben wij onderaan deze mededeling vrijwel àlle discussies rond dit onderwerp in de vraagbaak verzameld. Lees deze discussies a.u.b. allemaal integraal door. Zo’n beetje alles wat er over dit onderwerp te bedenken valt komt wel ergens langs.

De medewerkers van de vraagbaak hebben het namelijk wel een beetje gehad met elke keer weer opnieuw energie te steken in discussies met mensen die zich maar niet willen laten overtuigen door resultaten van honderden jaren van wetenschappelijk onderzoek naar de vorm van planeten, of zelfs trollen die er een satanisch genoegen in scheppen om mensen mee te sleuren in wat bij oppervlakkige beschouwing zo lijkt te zijn, namelijk dat de aarde plat zou wezen.

Met vriendelijke groet,

MODERATOR




http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/33801
http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/51627
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/12252
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/12523
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/53607
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/56773
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/57729
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58053
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58849
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58879
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/60516
Dit topic is gesloten voor verdere reacties.