Water op een bol

Mike stelde deze vraag op 12 oktober 2017 om 01:11.

 Hallo, onlangs raakte ik in een discussie met iemand die mij ervan wilde overtuigen dat de Aarde plat is ipv een bol. Hij droeg simpelweg het argument aan dat water niet op een bal of bol blijft liggen. Daar had ik niet zo heel veel op terug te zeggen anders dan de enorme omvang van de "bol" Aarde en hoe dan zwaartekracht het water naar de kern trekt. Hij kwam met dat hij geen enkele magneet ooit water heeft zien aantrekken en ook al zou hij een supersterke magneet in zijn globe plaatsen en deze ook zou laten draaien zoals de Aarde, het water er alsnog af zou zwaaien of vallen. Ik begin mij nu af te vragen hoe al die watermassa inderdaad op onze planeet blijft en niet het heelal in geslingerd word. Al zouden wij exact op schaal de Aarde namaken dan nog blijft het water niet erop liggen.  
Hoe zit dat nu precies? 

Reacties

Theo de Klerk op 12 oktober 2017 om 01:54
Dat gedoe met die platte aarde begint vervelend te worden. De aarde is een bol met straal 6300 km en een grote massa (6x1024 kg). Dat beetje water op zijn oppervlak met hooguit een paar km diepte kan het zeer goed op zijn oppervlak houden door de grote zwaartekracht die het uitoefent. Daar komt geen magneet bij te pas.
Nabootsen op kleine schaal werkt niet: het water blijft hetzelfde, de massa in de kleine bol wordt duizenden factoren kleiner (en daarmee de zwaartekracht) en dan loopt het water er gewoon vanaf - zoals je ziet bij een bal in een fontein. En waar loopt het heen? Naar de grond - aangetrokken door de echte aardbol met grote massa en grote aantrekkingskracht.
Lucht en "vaste grond" worden ook niet weggeslingerd en draaien in het zelfde tempo als de aarde het dagelijkse rondje. Daarom voel je ook geen wind omdat de aarde zou draaien en de lucht niet (en nog meer dan het zwaardere water wordt weggeslingerd - kul!)

Platte aarde: daar loopt het water ongetwijfeld aan de zijkant af. Of niet - het zal wel een beetje schaalvormig zijn. En waarom zou water op een platte aarde wel blijven liggen? Wat houdt het aan de grond? En al die schijfvormige planeten die met hun oppervlakte-kenmerken lijken te roteren? Vast en zeker ook allemaal platte borden. En de rotatieverschijnselen zullen ook wel weer met een platte smoes rechtgepraat worden. Maar zijn alle smoezen onderling consistent en samenhangend of vooral "enkelvoudige probleemoplossingen"?

Elke vervolg discussie die weer argumenten over platte aarde poneert zal worden verwijderd: er zijn genoeg platte aarde sites om deze onzin te etaleren.
Mike op 12 oktober 2017 om 02:57
Theo dank voor je reactie. Het was meer omdat ik de Aarde als bol niet goed kon beargumenteren, waardoor ik de stelling van mijn collega steeds overtuigender vond worden. Sowieso denk ik dat we altijd open moeten staan voor "andere" ideeën dan alleen maar wat algemeen voor waar word aangenomen. Graag zou ik het beeld dat ik van jongs af aan heb van onze planeet en alles eromheen vasthouden. Maar dat rechtvaardigd mijn beperkte argumenten natuurlijk niet. Ik hang geen complot en doemgedachtes aan, maar wil dan graag weten hoe het dan werkelijk in elkaar zit.
Jan van de Velde op 12 oktober 2017 om 07:52
Vooral om deze moet ik  hartelijk lachen:

Mike plaatste:

ook al zou hij een supersterke magneet in zijn globe plaatsen ..//.. het water er alsnog af zou vallen. 

Waarheen zou dat dan moeten "vallen" ? Want dat veronderstelt dan iets in het heelal dat dat water wél zou aantrekken in vermeende tegenstelling tot de aarde.

We gaan ook deze maar weer sluiten. Voor wie graag onzin leest zijn er sites over Flat Earth e.d. 

Groet, Jan


Beste lezer,

Vragen die er op lijken alsof de vraagsteller het bolvormig zijn van de aarde of andere hemellichamen im Frage wil stellen sluiten wij.

De Aarde, en elk hemellichaam van serieuzere omvang, is een bol of op zijn hoogst een beetje ovoïde, een tikje door centrifugaaleffecten vervormde bol.

Dus voordat u een topic opent die iets te maken heeft met hoe een wateroppervlak krom kan zijn, waarom uw gezichtseinder recht lijkt te zijn, waarom zaken verder weg soms niet achter een horizon lijken te verdwijnen, enz etc, , voor u hebben wij onderaan deze mededeling vrijwel àlle discussies rond dit onderwerp in de vraagbaak verzameld. Lees deze discussies a.u.b. allemaal integraal door. Zo’n beetje alles wat er over dit onderwerp te bedenken valt komt wel ergens langs.

De medewerkers van de vraagbaak hebben het namelijk wel een beetje gehad met elke keer weer opnieuw energie te steken in discussies met mensen die zich maar niet willen laten overtuigen door resultaten van millennia van wetenschappelijk onderzoek naar de vorm van planeten, of zelfs trollen die er een satanisch genoegen in scheppen om mensen mee te sleuren in wat bij oppervlakkige beschouwing zo lijkt te zijn, namelijk dat de aarde plat zou wezen.

Met vriendelijke groet,

MODERATOR




http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/33801
http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/51627
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/12252
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/12523
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/53607
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/56773
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/57729
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58053
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58849
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58879
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/60516
Dit topic is gesloten voor verdere reacties.