waterdruk en hoogte

Lucas stelde deze vraag op 14 juli 2025 om 15:02.

Laatst zag ik een waterlekkage in de hoofdleiding in de straat tijdens werkzaamheden. Het water spoot heel hoog de lucht in. De druk in deze leiding is 2,5-3bar. Volgens mij betekent dit dat het water in theorie ongeveer 25 tot 30 meter hoog zou kunen komen. 15 meter kwam het zeker.

Nu vroeg ik mij af, maakt de diameter van het gaatje in de leiding nog uit hoe hoog het water kan komen? Als ik mijn tuinslang dichtknijp dan komt het water ook hoger. Of bepaalt de druk in de leiding de maximale hoogte?

Spuit het water uit mijn tuinslang zonder dichtgeknepen leiding dan misschien niet zo hoog omdat door de weerstand in de leiding de druk niet zo hoog meer is, en door het samenknijpen weer hoger wordt? Maar het water kan dus nooit hoger komen dan 25 a 30 meter? Ook niet met een klein gaatje?

Reacties

Jan van de Velde op 14 juli 2025 om 15:18

"Spuit het water uit mijn tuinslang zonder dichtgeknepen leiding dan misschien niet zo hoog omdat door de weerstand in de leiding de druk niet zo hoog meer is, en door het samenknijpen weer hoger wordt?"

Dag Lucas,

dat heb je helemaal correct bedacht. Door het geringe debiet is er weinig leidingweerstand = weinig drukval in de slang, en daardoor is de druk aan het uiteinde juist voor het samengeknepen gaatje (veel) hoger. 

"Maar het water kan dus nooit hoger komen dan 25 a 30 meter? Ook niet met een klein gaatje?"
Niet als de druk vlak voor dat gaatje niet hoger is dan 2,5 a 3 bar. En in de praktijk door uitstroomweerstand in dat gaatje, turbulente stroming, en luchtweerstand onderweg omhoog beduidend minder dan dat. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)