pomp en waterkolom

sjors stelde deze vraag op 02 juli 2025 om 23:16.

Als ik een pomp heb in een gesloten systeem dan maakt het volgens mij niet uit of het water 1 meter of 20 meter omhooggepompt wordt als deze 20 meter maar ook weer naar beneden gaat. Behalve dan dat de leiding langer is en er meer weerstand is. Nu las ik ergens dat de pomp het wel zwaarder zou hebben tijdens het opstarten vanuit stilstand, omdat er meer water in beweging gebracht moet worden (inertie). Maar is het niet zo dat wanneer de pomp ook maar een milliliter verplaatst deze ook direct weer naar beneden 'getrokken' wordt door de 20 meter waterkolom retour naar de pomp?

Kan de pomp bijvoorbeeld te licht zijn voor het opstarten naarmate het hoogteverschil groter wordt in een gesloten systeem?

Reacties

sjors op 02 juli 2025 om 23:18

Edit: Voor ze duidelijkheid, dan heb ik het echt alleen over wel of niet zwaarder opstarten met betrekking tot het hoogteverschil. Niet over de extra lengte leiding die je bijvoorbeeld ook horizontaal zou kunnen hebben.

Jan van de Velde op 03 juli 2025 om 08:24

Dag Sjors,

het systeemvoorbeeld dat jij hier bedenkt bestaat niet. 20 meter omhoog pompen kan prima (aan de perszijde), maar 20 meter omlaag hevelen lukt niet: ietsje meer dan 10 meter en die kolom gaat vacuüm trekken. 

Maar laten we 5 meter pakken. Dan klopt je verhaal wel. 

Wat je bedoelt met:  

Maar is het niet zo dat wanneer de pomp ook maar een milliliter verplaatst deze ook direct weer naar beneden 'getrokken' wordt door de (5) meter waterkolom retour naar de pomp?

is me niet duidelijk.

1) Wat verplaatst er een millimeter? 
2) Hoe bedoel je "retour naar de pomp"? Heb je het over een gesloten circulatiesysteem zoals bij een CV? 

groet, Jan

 

Pieter Kuiper op 03 juli 2025 om 09:47

Wanneer het gesloten systeem under druk gehouden wordt lijkt het mij best mogelijk om dat 20 meter hoog te maken. Misschien is dat niet zo verstandig voor als er iets mis gaat met de techniek maar daar weet ik verder weinig vanaf.

Jaap op 03 juli 2025 om 09:56

Dag Sjors,
Het lijkt me dat de pomp inderdaad wel in staat is het water in beweging te brengen als het systeem weinig water bevat en en hier veel moeite mee zou hebben als het systeem veel water bevat. Of er verticale (en horizontale) leidingen leidingen zijn zoals in de door jou beschreven situatie, of alleen horizontale leidingen: dat is niet doorslaggevend. De pomp moet mechanische arbeid verrichten om het water in beweging te brengen. Dat kost de pomp meer moeite naarmate het systeem meer watermassa bevat, met andere woorden een grotere inertie heeft. De overweging van water dat naar beneden wordt getrokken, lijkt me niet toepasselijk. Reserve: ik heb weinig technisch inzicht, wel enig natuurkundig inzicht.
Groet, Jaap

Voor Jan
Sjors noemt een 'gesloten systeem'. Ook met verticale leidingen is mogelijk wat Sjors beschrijft, dunkt me. Aannemelijk is het gesloten systeem geheel gevuld met water. Dat water moet ergens blijven, zodat er geen plaats is voor het 'vacuüm trekken' van een leidingdeel.
1) Wat 'een millimeter verplaatst', is een portie water nabij de perszijde van de pomp.
2) Ja
Zo duidelijk?

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)