Stikstof dat als veer dient, vervangen voor lucht. Mogelijk explosiegevaar?
Herman van Haren stelde deze vraag op 19 april 2025 om 13:23.Beste lezer,
In een MGF (Engelse 'roadster', niet meer in productie) wordt het zogenaamde hydragas veersysteem toegepast.
De auto veert de facto op met stikstof (N2) gevulde bollen met een rubber membraam. Vergelijkbaar met het Citroën-systeem maar iets vereenvoudigd. De stikstof verdwijnt uiteindelijk via de porieën van het membraam (net als bij Ctroën) en komt terecht in de vloeistof die de mechanische beweging van de draagarmen van voor naar achter en vice-versa overbrengt.
De (gemodificeerde) veerbollen zijn voorzien van een Schräder ventiel. De ideale druk in de veerbol (onbelast) is 16.55bar +/- 1.5bar.
Ik ben van zins om de bollen, zonder deze geheel te demonteren, weer op die druk te brengen met gewone lucht waarbij dus zuurstof (en vocht) in de veerbol terecht zal komen en de prestaties iets minder of van minder lange duur zullen zijn daar zuurstof molekulen gemakkelijker via het membraam kunnen ontsnappen.
Daar staat eenvoud en goedkope (herhaling van de) behandeling tegenover.
Iemand waarschuwde mij voor explosiegevaar vanwege de smeerolie in de handbediende luchtpomp. Een dergelijke pomp wordt gebruikt voor het vullen van duikflessen of luchtdrukgeweren.
De hoeveelheid smeerolie in die pomp is (m.i.) te verwaarlozen. Er zit bovendie een water/olie filter in het uiteinde van de slang. Een bol op druk bevat 491cm3 aan stikstof en het volume zal met gewone lucht nauwelijks afwijken, lijkt me.
Hoe ernstig moet ik dat explosiegevaar nemen?
Reacties
Dag Herman,
Explosiegevaar moet je net zo ernstig nemen als de schade en vooral letsel dat de explosie zou kunnen veroorzaken.
Eerst en vooral zou ik je zegsman eens aanspreken, vraag dat hij met een paar bronnen komt, want erg waarschijnlijk lijkt het me niet.
Ik kan niks vinden over explosie van smeerolie. Wel een beetje over ruwe olie (maar dat is een mengsel met ook vluchtiger componenten) , en over smeerolie met hoge gehaltes aan PTFE (teflon) Het gaat dan altijd over gevallen bij hoge temperaturen. Voor explosies is er typisch een ontstekingsbron nodig, bijvoorbeeld een vonkje (denk aan een benzinemotor) of snelle compressie tot hoge temperaturen (denk aan dieselmotor)
Je hebt geen grote hoeveelheden lucht nodig, en je hoeft dit ook niet dagelijks te doen, dus je hebt geen haast. Op het gemakje pompen en zorgen dat je leidingen niet gloeiend heet worden.
Ik zie niet hoe er dan vervolgens, in die rubberbollen zelf, nog ontstekingsomstandigheden (vonkjes of hoge temperaturen) zouden kunnen ontstaan.
Water-en oliefilter gaat je vast niet veel helpen, dat houdt geen damp tegen.
dan zijn er ten slotte nog van die dingen als explosiegrenzen (volumepercentages damp/gas in lucht waartussen het mengsel kan exploderen), maar het was een vruchteloze zoektocht naar data. Voor gewone drukken en temperaturen is dat voor veel stoffen wel publiek te vinden, maar niks bruikbaars voor smeerolie-achtige stoffen en/of extremere drukken en temperaturen.
Ga ik dan googlen voor ademluchtcompressoren voor duikflessen bijvoorbeeld, dan vind ik in handleidingen van alles over compressorolie, maar niks van waarschuwingen.
Het lijkt me overigens niet fijn om onder water lucht met oliedamp te ademen, dus kan ik me ook niet voorstellen dat er significante hoeveelheden compressorolie in de samengeperste lucht terechtkomen.
Ik kan niks met zekerheid uitsluiten, maar ik vind het verhaal al met al onwaarschijnlijk.
Disclaimer: mocht er toch iets mis gaan, wij aanvaarden geen aansprakelijkheid.
Groet, Jan
Beste Jan,
Dank voor je zoektocht en informatie.
Een explosie in zijn algemeenheid zal ik zeker serieus nemen maar het risico op het ontstaan ervan acht ik miniem en dus acceptabel na het lezen van je uitgebreide antwoord.
Met name je opmerking over explosiegrenzen en de inhoud van de handleidingen van ademluchtcompressoren steunen me in de aanname dat het zo'n vaart niet zal lopen en inderdaad, niet direct aan gedacht maar met langzaam pompen zal zelfs een mogelijk kritieke temperatuurstijging kunnen worden voorkomen.
Met vriendelijke groet,
Herman van Haren
Dag Herman,
Vooral: zoek de persoon terug op die het mogelijke probleem meldde, en vraag hem naar de achtergronden/redenen voor het veronderstelde gevaar. Wellicht valt daar dan iets zinnigs over te zeggen.
Groet, Jan
Dag Jan,
Wie dat was weet ik niet meer, ik ben er al enkele weken en met tussenpozen mee bezig. Ik kan het ook ergens gelezen hebben.
De strekking was dat smeerolie brandbaar is en dat lucht zuurstof bevat en er in potentie een brandbaar mengsel ontstaat dat door verhitting, als gevolg van het comprimeren, ontstoken zou kunnnen worden. Maar als er slechts 'n handvol moleculen eventueel met elkaar zouden kunnen reageren, dan acht ik de mogelijkheid van ontsteking klein en, gezien de minuscule hoeveelheid brandbaar mengsel, de eventuele gevolgschade te verwaarlozen.
The proof of the pudding is in the eating.
Ik ga het gewoon proberen!
Nogmaals dank.