Magnetisme

Lisa stelde deze vraag op 19 januari 2025 om 01:33.

https://www.natuurkunde.nl/opdrachten/2592/examenbijles-nieuw-element--vwo-2005

 

Ik snap a) al niet want ik probeert het met de linkerhandregel en daarmee kom ik uit (hopelijk) dat de stroom naar beneden is gericht, toch? Maar dan weet ik niet hoe ik de lorentzkracht daaruit kan krijgen en dan uiteindelijk het magneetveld.  
Heeft u misschien een handige typ of iets waarmee ik dan zulke vragen kan oplossen als ik vast loop want ik heb woensdag een PTA ....

 

Bedankt alvast! 

Reacties

Theo de Klerk op 19 januari 2025 om 01:47

de stroom is de richting van positieve deeltjes (hier de ionen). Met de linkerhand wijst de duim dan naar rechts voor de kracht, de vingers naar beneden voor de stroom en de palm vangt de magneetveldlijnen op: het papiervlak in.

Stroom dus inderdaad naar beneden.

Jan van de Velde op 19 januari 2025 om 10:18

Lisa

Heeft u misschien een handige typ of iets 

dag Lisa,

Wat bedoel je hiermee? Ezelsbruggetjes? 
Je lijkt hier een linkerhandregel toe te passen. Nou zijn er een heleboel van die handregels, wat ik zelf bijzonder verwarrend vind. Er is één handregel die in alle praktische gevallen bruikbaar is: rond een stroomvoerende draad, in een spoel, en voor gevallen met lorentzkracht. Zoek je zoiets, of ga je daarmee alleen maar verder van de pad? 

Groet, Jan

Theo de Klerk op 19 januari 2025 om 19:07

Jan maakte een korte samenvatting voor de lorentzkracht richtingsbepaling: https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/96211/universele-rechterhandregel

Lisa op 21 januari 2025 om 16:53

Hi!

 

Nou ik snap niet hoe de richting van de stroom loopt en ook dus niet de lorentzkracht en daarmee dus ook niet het magneetveld. 
kan iemand me daarmee helpen?

 

bedankt alvast!

Lisa op 21 januari 2025 om 16:54

Met de linkerhandregel dan 

Theo de Klerk op 21 januari 2025 om 17:20

>Nou ik snap niet hoe de richting van de stroom loopt

Daar valt weinig aan te snappen. In een stroomkring met batterij is het altijd van + pool naar - pool. Bij losse ladingen dan is bij positieve ladingen de richting van hun beweging. Bij negatieve ladingen loopt de stroom tegengesteld aan de beweging.

Lisa op 21 januari 2025 om 17:26

https://www.natuurkunde.nl/opdrachten/2592/examenbijles-nieuw-element--vwo-2005

 

ja maar in dit geval staat in de uitwerking dat de stroom naar beneden is gericht, maar in eerste instantie zou je toch denken dat de stroom naar je toe komt en hoe kan je dan hieruit opmaken dat de lorentzkracht naar rechts wijst?

zou je me dat willen uitleggen?

Theo de Klerk op 21 januari 2025 om 18:04

De stroom begint van boven naar links (R), maakt een bocht (S) en gaat naar rechts (T). Dat is de richting van de stroom: naar links, door de bocht, naar rechts.
En als de stroom naar links gaat dan ontstaat een kracht naar onderen die als middelpuntzoekende kracht werkt en de deeltjes de bocht doen nemen. De richting van die kracht wijst steeds naar het midden van de cirkel van de bocht. Stroomrichting (raaklijn aan de bewegingslijn) en kracht (richting straal van de bewegingslijn) staan dus steeds loodrecht op elkaar. Je hebt dan twee elementen voor de linkerhandregel (stroom=vingers, duim=kracht) en dus kun je bepalen hoe het magneetveld dan moet lopen (in je handpalm, dus in het schermvlak)

Zo gauw er geen lorentzkracht meer is wordt de beweging rechtuit voortgezet (1e wet van Newton: geen kracht, geen versnelling, constante beweging (soms 0 m/s) ).

Jan van de Velde op 21 januari 2025 om 18:08

dag Lisa,

We willen van alles uitleggen, maar er zijn ook meerdere linkerhandregels. En daarmee raakt heel de wereld in de war. 

Als je het niet erg vind om iets makkelijkers te hebben, leer dan werken met de universele rechterhandregel. 
Hier:
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/96211/universele-rechterhandregel
leg ik dat helemaal uit, met voorbeelden. 

en dan zien we daarna wel of je nog vastloopt met:

a) Bepaal de richting van de magnetische inductie B.
Teken daartoe eerst in de figuur op de uitwerkbijlage in het punt S:
• de richting van de stroom I of snelheid v;
• de richting van de lorentzkracht L op de ionen.

De richting van de stroom: er "stromen" daar positieve ionen met de pijltjes mee. Stroom gaat van plus naar min. Gaat "DE" stroom dus met de pijltjes mee, of ertegenin? 
Richting van de lorentzkracht: Als er iets de bocht om moet, hoe moet een kracht dan duwen of trekken in punt S?

En dan pas kijken we met de rechterhandregel. Richting kracht (handpalm) bekend, richting stroom (duim)  bekend, Hoe wijzen de vingers (magnetisch veld) ? 

Groet, Jan

Lisa op 21 januari 2025 om 18:17

bedankt voor jullie antwoorden!


Sorry maar ik heb niet echt antwoord op mijn vraag want ik zie nu opzich wel dat de stroom naar beneden loopt (zie antwoorden) maar dan: hoe weet ik dat de lorentzkracht naar rechts wijst aangezien je niet de richting van het magneetveld hebt. Met andere woorden: hoe kan ik de richting van 2 dingen (in dit geval lorentzkracht en magnetisch veld) bepalen als ik maar 1 gegeven heb (en in dit geval dus de richting van de stroom)??

Dat ze allemaal loodrecht op elkaar moeten zijn weet ik wel. 

Lisa op 21 januari 2025 om 18:21

ah ha, bedankt meneer van de Velde dit is een stuk duidelijker nu!!

Maar als de stroom naar beneden wijst (want positieve ionen gaan met de stroomrichting mee) en de kracht dus blijkbaar naar rechts gaat want in een bocht gebeurt dat in punt S. Hoe is dan het magneetveld B naar rechtsboven gewezen? Waarom is het niet gewoon het scherm in (gebruik van linkerhandregel)?

Ibtihal op 21 januari 2025 om 18:29

Beste Lisa,

in punt S wijst de lorentzkracht naar rechts. want je ziet dat de ionen langs een cirkelboog gaan, dus er is een middelpunt zoekende kracht nodig. het is de lorentzkracht die hier de rol van middelpunt zoekende kracht speelt. dus lorentzkracht=middelpunt zoekende kracht en die wijst naar het middelpunt van de cirkel. dat is in S naar rechts. nu weet je dus toch 2 dingen: de richting van de lorentzkracht en van de elektrische stroom. daar mee kan je de richting van de magnetische inductie (aka veldsterkte) vinden met de richtingregel waar je aan gewend bent. dat is met je linker handregel inderdaad loodrecht op het papier van je af (het papier in). (hoe kom je bij "naar rechtsboven gewezen"?)

mvg, Ibtihal

 

Lisa op 21 januari 2025 om 18:34

Aah top heel erg bedankt, echt duidelijk nu!! Maar waarom ik zeg naar rechtsboven is omdat dat in de uitwerkingen staat, vandaar dat ik zo erg vastliep... maar wat is dan nu eigenlijk echt het antwoorden?

https://www.natuurkunde.nl/opdrachten/2592/examenbijles-nieuw-element--vwo-2005

Ibtihal op 21 januari 2025 om 18:43

Beste Lisa de figuur in de uitwerking is "in perspectief" getekend, zeg maar 3D. De B pijl schuin naar rechts boven wijst zoals gezegd loodrecht op het papier van je af, maar als je dat 3D tekent, wordt het een schuine pijl. Omdat deze pijl van je af wijst, ligt de B pijl "achter het papier". Dat kunnen ze beter met een gestippelde pijl schuin naar rechts boven tekenen. "Gestippeld is achter het papier". In de tekst er onder staat wel correct dat B loodrecht op het papier en "het papier in" (=van je af) is. En dat is echt het goeie antwoord.

mvg Ibtihal

Lisa op 21 januari 2025 om 18:47

Oh wat fijn dit! Ja klopt sorry ik zag dat laatste zinnetje niet. Maar het is nu helemaal helder bedankt!!

Jan van de Velde op 21 januari 2025 om 18:56

Ibtihal

Omdat deze pijl van je af wijst, ligt de B pijl "achter het papier". Dat kunnen ze beter met een gestippelde pijl schuin naar rechts boven tekenen. 

Ik zal eens doorgeven om dat aan te laten passen, die tekening is in dit opzicht onduidelijk 

Groet, Jan

Jan van de Velde op 21 januari 2025 om 23:13

Jan van de Velde

Ik zal eens doorgeven om dat aan te laten passen, 

soms zit het mee en gaan dingen snel :)
Is beter zo denk ik. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)