Proef van Melde - Vervolgvraag

Danique stelde deze vraag op 10 januari 2025 om 17:21.

Goedendag,

een tijdje geleden stelde ik een vraag over de grafieken van een proef gebaseerd op de Proef van Melde. Nu ik hier verder mee ben (na een aantal zeer nuttige suggesties) blijken er nog meer twijfelpunten te zijn waar ik graag een vraag over zou willen stellen. 

  1. Trendlijn: De trendlijnen van beide grafieken gaan niet door de oorsprong. Toont dit aan dat er geen sprake is van een een recht evenredig verband? Of moet ik het snijpunt van deze lijn handmatig op 0,0 zetten?

 

  1. Richtingscoefficient en m/l: eerder werd gesuggereerd dat de rc van de grafieken de waarde van m/l moet voorstellen. Klopt het dat de rc de waarde vóór x in de grafiekvergelijkingen is? Zo ja, hoe kan het dat deze zo zeer afwijkt van de gemeten waarde. Is dit opnieuw bewijs voor de afwezigheid van een recht evenredig verband?

Alvast dank (opnieuw).

Reacties

Theo de Klerk op 10 januari 2025 om 17:48

rechtevenredig:  y = m x  (m = richtingscoefficient, hier m/L). Geen kracht, geen snelheid.

lineair: y = mx + n (n = afsnijding Y-as, een constante die de "rechtevenredige" grafiek vertikaal verschuift).

Snelheid 0 m/s bij een (in dit gemeten geval) negatieve kracht. Wiskundig geen probleem, natuurkundig is het "onzin".

Vanaf de kleinste spanning ( F > 0 N) is er blijkbaar al een minimale golfsnelheid. Spanning wordt veroorzaakt door externe (trekken door gewichtjes) en eigen koordgewicht-oorzaken. Zonder externe spanning is er een slap koord. Kan een golf over zo'n slap koord voortbewegen? Mogelijke redenen voor/tegen?

Ibtihal op 15 januari 2025 om 20:28

Goedenavond Danique,

je experiment is een heel erg mooie bevestiging van de welbekende formule, als je de verwerking van de gemeten waarden op 2 manieren wijzigt.

Door die 2 wijzigingen komen je 6 "meetpunten" na coordinaten transformatie dichter bij de nieuwe rechte trendlijn dan in jou excel. De trendlijn krijgt bij het dunne én dikke koord een rc die gelijk is aan de gemeten massa per meter koord. De trendlijn snijd de verticale as dichter bij de oorsprong dan in jou excel. En de trendlijn snijd de verticale as net bóven de oorsprong. Dat is wel logisch, want er treedt al een positieve fspan op als je het koord recht maakt zodat er een golf in kan komen. (Het is bizar als de trendlijn de verticale as ónder de oorsprong snijdt want dan zou er een "negatieve fspan" bij heel kleine v^2 zijn? Dat is niet realistisch).

Helpt dit voor je twijfel punten?

Ibtihal

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achttien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)