Impuls voor deeltjes met en zonder massa

Marie C. stelde deze vraag op 28 november 2024 om 21:05.

Hallo! Ik begrijp het concept impuls niet helemaal. We hebben namelijk moeten leren dat p=m*v, maar hoe kan een massaloos deeltje als een gluon dan wel een impuls hebben? Alvast bedankt!

Reacties

Theo de Klerk op 28 november 2024 om 22:25

Voor deeltjes met massa is "de hoeveelheid beweging" de impuls, p = mv

Fotonen en gluonen zijn deeltjes-voorstellingen van elektromagnetische resp. gluon-velden die over (een deel van) de ruimte zijn verspreid. Het zijn dus geen echte deeltjes die je kunt vastpakken (als je vingers klein genoeg zouden zijn) maar hebben een duaal karakter: sommige verschijnselen laten zich beter verklaren als we aannemen met een veld te maken te hebben (zoals interferentie) en soms meer als deeltje (bij botsingen en impulsuitwisseling). Er is nog geen overkoepelend model waarin beide aspecten zijn verenigd. 

Voor massaloze deeltjes zoals fotonen of gluonen is de impuls anders gedefinieerd dan voor massa-deeltjes, namelijk als p = E/c (de energie gedeeld door de lichtsnelheid).

(zie voor meer details https://nl.wikipedia.org/wiki/Impuls_%28natuurkunde%29)

Jan van de Velde op 29 november 2024 om 00:29

Theo de Klerk

Voor massaloze deeltjes zoals fotonen of gluonen is de impuls anders gedefinieerd dan voor massa-deeltjes, namelijk als p = E/c (de energie gedeeld door de lichtsnelheid).

En eigenlijk is dat ook niet eens zo heel anders, kijk ook maar naar dimensies: deel voor een tennisbal zijn (bewegings)energie door zijn snelheid v, daar houd je ook die  m*v aan over. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)