Twijfels bij practicumuitwerking - Betrouwbaarheid bepalen

Danique stelde deze vraag op 08 oktober 2024 om 17:44.

Goedenavond, 

Na mijn vorige natuurkundeopdracht bleek deze vraagbaak zeer handig te zijn voor verduidelijking van onderwerpen waar ik over twijfelde, vandaar mijn vraag nu.

Een tijd geleden hebben wij het practicum uitgevoerd dat uitgelegd staat op de bijgevoegde foto. Een vliegtuigje aan een touwtje (bevestigd aan het plafond) beschrijft een cirkelbaan, hier is sprake van een middelpuntzoekende kracht. Met behulp van drie methodes dient deze berekend te worden. Uiteindelijk moet een conclusie worden getrokken over welke methode het betrouwbaarst is. Men kan de Fmpz berekenen op de volgende manieren:

  • Het meten van de periode en vervolgens berekenen met de formule. -> Fmpz = 2,55 N
  • Bepalen met behulp van hoeken, Fz en de lengte van het touw. -> Fmpz = 2,79 N
  • Het intekenen van de vectoren Fspan en Fz, ontbinden en het vervolgens opmeten van Fmpz. -> Fmpz = 2,69 N

Nu lijkt het mij dat het meten met de periode het betrouwbaarst is. Bij vectoren zijn er namelijk al snel onnauwkeurigheden in het meten en intekenen, en Fspan is gebaseerd op berekeningen afgeleid uit het figuur van de hoekenmethode. Bij die tweede aanpak zit de onnauwkeurigheid in het plaatsen van de statieven onder de uiterste stand van het vliegtuigje. Dat kan namelijk niet heel precies zijn. 

Nu twijfel ik hier best wel over, zeker gezien het feit dat de volgens mij minst betrouwbare methode de 'middelste' waarde oplevert. Kan iemand mij verder helpen? Ga ik de goede richting op?

 

Reacties

Jan van de Velde op 08 oktober 2024 om 23:22

Dag Danique,

je zet gelukkig zelf al een net begin van een redenering op.

Eigenlijk moet je voor elke methode een eigen foutendiscussie schrijven, kritisch kijken naar de uitvoering, en per methode welke (meet)fouten er kunnen zijn, en voor elke fout een redelijke schatting van de mogelijke invloed op het eindresultaat. Bijvoorbeeld, die foto die je maakt met dat vliegtuigje in de uiterste stand, weet je zeker dat je toestel loodrecht staat, en dat je op het juiste moment klikt? Zo nee welke afwijking in graden plus of min levert een mogelijke  afwijking op? Best lastig inschatten allemaal, maar beter dan de natte vinger.

Wil je dat echt goed doen dan moet je behoorlijk diep de foutenleer in, want statistisch gezien zit je er niet altijd maximaal naast, en zullen niet alle fouten altijd allemaal dezelfde kant op werken.  

 

"..//.. de volgens mij minst betrouwbare methode de 'middelste' waarde oplevert"

met drie verschillende methodes is een "middelste waarde" een slecht criterium. 

 

En de grootste fout heb je misschien al gemaakt? Van elke methode maar één uitvoering? Ik neem je niks kwalijk hoor, het zijn schoolproefjes en dan is er altijd tijd te kort voor herhalingen. 

Groet, Jan

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)