Uitschakelen zonnepanelen

J.G.Hensen stelde deze vraag op 24 augustus 2024 om 15:41.

Kun je zorgen dat wisselstroom niet terug kan stromen het lichtnet op? Zonnepanelen leveren een hogere spanning af waardoor de stroom terug keert, dacht ik. Bij het uitzetten van de panelen krijg je dus ook geen stroom meer als je b.v. de wasmachine aanzet. Maar kun je na voor de meterkast iets plaatsen waardoor de hogere spanning wordt teniet gedaan, een soort spannings begrenzer? Dan dat? zo nee hoe los je dat probleem dan op?

Reacties

Theo de Klerk op 24 augustus 2024 om 16:07

Nee. Stroom, van welke vorm ook, gaat altijd in een gesloten circuit van energiebron (batterij,  centrale) via afnemers (huizen, fabrieken) terug naar de energiebron.

Hoe zou je het voorstellen als ladingdragers tegengehouden kunnen worden (en in een "pot" verzameld worden). Dat wordt een enorme opstapeling van geladen deeltjes.

Bij uitzetten van zonnepanelen wordt alle energie van het lichtnet (centrale) betrokken. Tenzij er geen stroom is door een storing. Dan is er niks.

Wat je wilt met "hogere spanning teniet doen" snap ik niet.

Jan van de Velde op 24 augustus 2024 om 17:18

J.G.Hensen

 Bij het uitzetten van de panelen krijg je dus ook geen stroom meer als je b.v. de wasmachine aanzet. 

Dag J.G. Jensen,

Als u  even duidelijk uitlegt waarom u de panelen zou willen uitzetten kunnen we u wellicht gerichter adviseren.

In de tussentijd: Als het u stoort dat u elektrische energie van uw panelen teruglevert naar het net dan kunt u op middagen dat dat niks opbrengt gewoon die panelen uitschakelen, desnoods door de schakelaar in de meterkast om te zetten (al is die zekeringschakelaar niet voor dagelijks gebruik bedoeld). Uw huis heeft dan nog steeds gewoon netspanning, als waren er geen panelen zoals vroeger.  Behalve in het geval van een dynamisch contract en negatieve energieprijzen is uitschakelen trouwens niet zinvol, zeker niet als u maar één PV-systeem heeft.

Tweede optie is een thuisbatterij. Dat houdt ook wel op bij een paar kWh per dag tenzij u wilt gaan handelen op de prijsverschillen tussen middag en avond. En daar hangt ook een prijskaartje aan. 

Derde optie is een "off-grid" systeem aanleggen, maar zoiets is financieel zinloos (veelal erger) als je in de bewoonde wereld zit en een betaalbare netaansluiting hebt. 

Groet, Jan

Jan van de Velde op 24 augustus 2024 om 19:01

namens Hensen (oorspr geplaatst bij oude topic) 

 

 

J.G.Hensen

Dank voor uw snelle antwoord. Bij gelijkstroom is er een anode die de stroom maar één richting laat oplopen, dacht ik. "Hogere stroom eniet doen". In Suriname merkte ik dat de spanning van 110 V wisselstroom vaak veel lager was maar ook veel hoger. Mij werd aangeraden om een stroom begrenzer aan teschaffen. Deze zorgde ervoor dat de spanning niet te hoog werd en enkele apparaten (computers) stuk zouden gaan. Ik las dat doordat de zonnepanelen een hogere spanning afgeven dan de netspanning waardoor de stroom terug stroomt. Dus als er een spanningsbegrenzer wordt geplaatst op de juiste plaats kan er geen stroom terug stromen, Of is dit te simpel gedacht☺.

Ook in Nederland kan de netspanning variëren: 225 tot 235 V zijn dagelijks voorkomende variaties en voor geen enkel huishoudelijk apparaat een probleem. Maar bij overbelaste netten (en die bestaan tegenwoordig ook in Nederland, lang leve de privatisering) kan dat ook tot 210 of 255 V. En daar zit niemand op te wachten. 

Wat u denkt is veel te simpel gedacht, en ook zinloos: uw panelen alléén verhogen de spanning niet. Ze volgen de netspanning. Echter, als u uw huis achter een spanningsbegrenzer schakelt vermoed ik dat uw panelen hun vermogen niet meer kwijt gaan kunnen en ik durf niet te voorspellen wat voor ongewenste gevolgen dat zou kunnen hebben. 

Hoe dan ook, als de spanning in huis (te) hoog wordt helpt ook het uitschakelen van (alleen) uw panelen niet: Dan moet heel het net ontlast worden. Boven een bepaalde netspanning (ik meen ongeveer 250 V) schakelen - als het goed is -  PV omvormers zichzelf uit. En zo verdwijnt een netprobleem vanzelf. In sommige buurten in Nederland komt dit probleem regelmatig voor, tot verdriet van de lokale PV-bezitters. Maar ja, wat willen we? Beetje centen, of een hele wijk met schade aan apparatuur? 

In uw geval: zet desnoods erg gevoelige apparatuur die u heeft achter een spanningsbegrenzer.  Maar meer zinvols kunt u niet doen. Modernere  huishoudelijke apparatuur kan moeiteloos 245 V aan, dus nog niet te gauw gaan panikeren.

Groet, Jan

Hensen op 24 augustus 2024 om 19:14

Dank, Ik merk dat ik er nog zo weinig van af weet. Maar uw antwoorden geven eigenlijk ook geen beeld hoe het komt dat de stroom terug vloeit het net op. Daar moet toch iets op gevonden worden, maar we hebben nog de tijd tot 2027☺.

 

Jan van de Velde op 24 augustus 2024 om 19:44

Hensen

hoe het komt dat de stroom terug vloeit het net op.

Omdat de omvormer van uw panelen een millivolt of zo boven de netspanning gaat zitten.

Hensen

 Daar moet toch iets op gevonden worden, .

Dat heet dan thuisbatterij. 

Maar hoe dan ook, als u vermogen produceert dan zal iemand dat moeten verbruiken, want dat ergens parkeren voor langere tijd is helaas onbetaalbaar. Dus het elektriciteitsnet is een continu evenwichtsspel van vraag en aanbod, en ja, in centrale regelkamers zitten mensen dat spel te volgen en centrales en windmolen- en zonneparken aan- en af te schakelen. 

 

Hensen

 we hebben nog de tijd tot 2027☺.

Laten we beter gewoon accepteren dat we in Nederland om een of andere onduidelijke reden idioot verwend zijn met subsidies en (salderings)regelingen en dat dat een keer ophoudt. In België en Duitsland bestaat dat, terecht, al jaren niet meer. Toch gaan ze daar in flink tempo door met uitbreiden. 

Want ondanks het verdwijnen van de salderingsregeling blijft een PV-installatie heel wat beter renderen dan welke spaarrekening ook, tenzij je bewust veel meer vermogen legt dan je zelf nodig hebt, maar dan ben je aan het ondernemen en dan moet je niet mekkeren als het financieel wat minder meezit dan gehoopt. Daar was die salderingsregeling namelijk nooit voor bedoeld. 

Samenvattend:
Technisch er is geen reden om bijzondere dingen te gaan doen met de huisaansluiting.
Financieel: tja, bomen groeien niet tot in de hemel

Groet, Jan

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft elf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)