Bliksem inslag serre gevaarlijk?

Harry Stinis stelde deze vraag op 08 juni 2024 om 04:13.

Bescherming serre met aluminium/glas verticale ramen. Ik zit op een hoge helling met mooi uitzicht. Zeker bij onweer een mooie plek om van het uitzicht te genieten. Moet ik extra maatregelen nemen tegen blikseminslag. Bv "een kooi van Faraday" achtige constructie? 

Reacties

Theo de Klerk op 08 juni 2024 om 07:45

standaardbeveiliging als bliksemafleiding lijkt me voldoende

Jan van de Velde op 08 juni 2024 om 09:36

Dag Harry,

Op zo'n locatie lijkt een bliksembeveiliging wel slim, nog niet eens per se voor die serre.

 Ik zou in een onweersbui de serre gewoon verlaten, al was het maar vanwege mogelijkheden van plotselingen windstoten en grote hagelstenen. 

Groet, Jan

Harry op 08 juni 2024 om 09:51

Dag Theo en Jan ,

Ik ben nog in de ontwerpfase! Het worden dubbele glazen gevat in aluminium materiaal.Het dak wordt extra stevig omdat ik er ook nog later zonnepanelen op wil plaatsen.. Ik heb al zeer stevige hagelbuien mee gemaakt en dat maakt een angstaanjagend geluid op  het huidige kunststof deel. Maar alles heeft het in de huidige constructie overleefd.

Mijn idee van een kooi van faraday (zoals het bijvoorbeeld bij een door de bliksemgetroffen auto ook werkt) leek mij goedkoper EN simpeler. Maar zou bijvoorbeeld kippengaas voldoende zijn omdat er bijna geen stroom op het gaas zelf te staat?. Mijn natuurkundige kennis helpt mij niet..verder. 

Met dank tot zover Harry

 

Jan van de Velde op 08 juni 2024 om 10:06

Dag Harry,

ik begrijp niet de idee van een serre, en dan daar zonnepanelen en kippengaas op leggen. Je maakt dan toch net zo goed een uitbouw met een dicht dak, en een glazen pui of zo?   

Als je je aluconstructie overal goed geleidend verbindt, en je die fatsoenlijk aardt is dat al een faradaykooi. 

Maar als enig huis op een heuvel zou mijn huis, serre of niet, een gewone bliksembeveiliging krijgen. En ik zou bij onweer bij de eerste tekenen van opstekende wind en neerslag die serre verlaten. Niet meer vanwege de bliksem. Bij 99 van de 100 buien gebeurt er niks, maar, "Do you feel lucky, punk? "  

Groet, Jan

Harry op 08 juni 2024 om 10:31

Ja Jan,

JE hebt rationeel ook wel gelijk, waarom zou ik m'n leven wagen?? Nu heb ik dat gisteren gedaan door een douche te nemen en tijdens ( de 4 minuten) al snel een eerste donderslag hoorde ...Helaas zag ik de flits niet, dus kon de afstand niet berekenen.. Ik las ergens dat de kans dat de bliksem ( via mijn kunststoffen waterleiding onder de grond met boven de grond alleen het laatste deel koper? ) mij dan fataal had kunnen worden. De kans zou erg laag zijn ( 1 a 2 op de miljoen) en dat stelde mij eigenlijk vreemd genoeg gerust!   

De serre krijgt een stevig dak van pannen en isolatiemateriaal . Het wordt mijn gedroomde leef-, eet-, lees- en rust/meditatie kamer. In de vloer komt electrische vloerverwarming en verder een losstaande houtkachtel. Vanwege dat alles heb ik dit hoofdverblijf in Zuid-Frankrijk gekocht! Tja en zoals het met denktypes gaat, voordat ik een risico neem, wil ik eerst kijken of dit zo laag mogelijk kan worden..En daarna komt het gevoel "wel of niet nemen" en daarbij speelt logica zelden een rol...Kennis, Logica, Weten en bijbehorende angsten en verlangens vormen bij mij altijd een mengsel waarvan ik nooit van te voren de uitkomst weet... Maar nieuwsgierigheid en levenslust doen mij deze vragen stellen.... EN als 75-jarige heb ik altijd zeer intens van het leven genoten inclusief sommige risico's.                              

Dank voor je reactie! Harry

Jan van de Velde op 08 juni 2024 om 10:50

Kortom, geen serre (dwz glazen dak) ? Dan zie ik ook geen enkel probleem zolang die uitbouw aan de bouwvoorschriften voldoet. 

Groet, Jan

Theo de Klerk op 08 juni 2024 om 13:31

Een blikseminslag gaat ook kortstondig met hele hoge stroomsterkte gepaard. Kippengaas kon daarbij wel eens smelten (P=I2R)

Harry op 08 juni 2024 om 14:41

Ja ik ken die formule maar geldt die niet alleen voor stromen in materiaal. En smelt de punt van een bliksemafleiden dan ook?  Bij een kooi van faraday smelt die dan ook of gaat de nergie vooral aan de buiten kant zitten?? Nou ja, ik weet er gewoon te weinig van! Dank voor jullie hulp!!!

Theo de Klerk op 10 juni 2024 om 21:14

Hoe dikker de kabels, hoe kleiner de weerstand zodat I = U/R bij kleine weerstand een grote stroomsterkte toestaat.  Kippengaas is typisch minder dan een diameter van 1 mm en dus vergeleken met bliksemafleiders een grote weerstand. Waarbij grote warmteontwikkeling kan plaatsvinden.  De kooi van Faraday moet ook de stroomsterkte aankunnen. Aluminiumfolie gaat het niet redden. Al zal het bij inslag beter zijn dan helemaal niks.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)