help mij een stoplicht te bouwen

Lisa stelde deze vraag op 07 juni 2024 om 15:08.

hallo, zou iemand mij kunnen helpen een stoplicht te kunnen bouwen op systematic. ik heb al dat de lamp 4 seconden uit gaat en aan maar ik weet niet hoe ik hier een 3 kleuren licht dinges van kan maken. zegmaar dat de lampen van groen naar orange naar rood gaan. kan iemand mij helpen

het is heel dringend!!!!!!!!

Reacties

Jan van de Velde op 07 juni 2024 om 16:03

dag Lisa

Als je een lamp aan en uit kunt doen op tijd na op een startknop te drukken dan kopieer je dat stuk in principe nog twee keer. Alleen, de twee lamp start dan niet handmatig, maar het signaal dat de vorige lamp uit doet moet tegelijkertijd ook de volgende lamp aandoen en een teller starten. 

Aan het eind, bij je uitvoer, zitten er dus ook werkelijk drie ledjes. Systematic heeft denk ik maar één kleur, dan moet je de kleur van de andere twee ledjes er dus maar bij denken :) .

groet, Jan

 

 

Theo de Klerk op 07 juni 2024 om 20:45

Je kunt in de eigenschappen van de LED wel een andere kleur kiezen. Maar dat is "franje" voor de schakeling. Gewoon drie LEDs boven elkaar. Bovenste is rood, middelste is(/stelt voor) geel (ook al brandt ie rood), onderste groen (brandt ook rood).

Maak eerst een schakeling waarin de rode lamp 4 seconden brandt en dan uitgaat. Dat uitgaan kun je detecteren (signaal naar de lamp wordt "laag"). Dit kun je gebruiken om de gele lamp aan te zetten en ook de teller ervan die het na 4 s weer uitzet. Dat "uit" signaal doet de groene lamp branden en diens teller starten en tot 4 tellen. Uitgaan van groen betekent weer rood aan en de teller van rood starten.

Zo moeilijk is het niet - maar wel stap voor stap opbouwen en niet in het wilde weg een complete schakeling bouwen die waarschijnlijk niet gaat werken.  Nadenken is een deel van de opdracht. En dat kost tijd. Huiswerktijd.

Een mogelijk voorbeeld hoe rood en geel licht elkaar afwisselen (boven/onder - branden op het bord allebei rood) vind je hieronder. Beredeneer waarom de verbindingen en componenten zijn zoals ze zijn. Daarna moet uitbreiding met groen licht een makkie zijn.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)