Klimaat

Leo stelde deze vraag op 14 mei 2024 om 11:03.

Ik vraag me al een paar jaar af of de aarde aan het kantelen is. Dit zou nl. goed kunnen het is maar een afgestoten klomp steen. Is hier al eens onderzoek naar gedaan? Het zou een heleboel vragen kunnen oplossen zoals klimaat (vroegere zomers winters etc.).

Graag een serieus antwoord.

Reacties

Theo de Klerk op 14 mei 2024 om 13:35

Kantelen zou tegen de meeste natuurbehoudswetten in gaan. Een tollend object heeft een draaiimpuls en die blijft behouden. Alleen een (door wie/wat ook) "zetje" opzij doet de tol  in een andere richting keren.

Dus nee... er wordt niet gekanteld. Wel lijkt het magneetveld om te polen (zodat over een paar honderd/duizend jaar de magnetische noordpool een zuidpool is geworden)

Leo op 15 mei 2024 om 12:02

Kan het anders zijn dat de aarde steeds dichter naar de zon komt? (Uiteraard in hele kleine afstanden in lange tijd maar wel exponentieel)

Theo de Klerk op 15 mei 2024 om 12:50

Nee. De baansnelheid is precies zo groot dat de versnelling richting de zon (waardoor rondjes gedraaid worden) v2/r precies met de aantrekkingskracht van de zon overeenkomt. We vallen er dus voortdurend heen, maar door de aardbaan duikt de zon steeds weg.

In theorie wordt de zon wel steeds lichter (door uitstraling bij de kernreacties). Door de afnemende massa zal de aantrekkingskracht steeds minder worden, de v2/r waarde en daarmee ook de verhouding r3/T2 (=GM/4π2 )  (3e wet van Kepler)  ook. Dan veranderen baanstraal en omloopstijd tot de nieuwe verhouding de kleinere waarde voor GM/4π2 weer heeft. Bij gelijke afstand zal de omloopstijd (het jaar) langer worden.

Doordat de aarde een dan te grote baansnelheid heeft (vergelijk het rondslingeren aan een touw dat je iets laat vieren) zal de aardbaan groter worden. Om r3/T2 de nieuwe (kleinere) verhouding te geven zal T sterker moeten toenemen dan r zodat uiteindelijk de aarde in een steeds grotere spiraalbaan van de zon af beweegt. 

 

Het massaverlies van de zon is echter zo gering (2 . 10-14 zonsmassa per jaar) dat de aardbaan in miljoenen jaren nauwelijks verandert.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)