Resulterende kracht, gravitatie

Maxime stelde deze vraag op 11 mei 2024 om 11:11.

Hi! 

snapt iemand waarom bij vraag 6 (toegevoegd in bijlage) waarom er gebruik wordt gemaakt van Fres = Fmpz en niet bijv. Fmpz = Fg of Fres = Fmpz + Fg? 

Maxime

Reacties

Theo de Klerk op 11 mei 2024 om 11:54

Je hebt hier te maken met 2 massa's die aan de satelliet trekken: de aarde (op korte afstand) en de zon (op grote afstand). De kracht van die beide opgeteld moet de mpz kracht voor de satelliet geven.

Je formule Fres = Fmpz + Fg lijkt van een verkeerd inzicht blijk te geven. De Fmpz is geen kracht zoals zwaartekracht of wrijving. De Fmpz bestaat als kracht niet. De formule voor Fmpz zegt alleen dat er door iets of iemand een kracht moet worden geleverd, zo groot als Fmpz uitrekent, om een voorwerp in een cirkel te laten draaien met straal r en snelheid v. 

De uitwerking rekent dus uit hoe groot Fmpz is (en die kracht moet worden geleverd door Fzon en Faarde die wel bestaande zwaartekrachten zijn).

Maxime op 12 mei 2024 om 10:36

Ahaaaa! 

Ik snap alleen nog niet helemaal hoezo dan Fres gelijk wordt gesteld aan Fmpz ondanks dat Fmpz niet een 'echte' kracht is. Hoe kan ik dat weten?

Dank u wel! 

Maxime 

Theo de Klerk op 12 mei 2024 om 11:58

Er moet een kracht zijn zo groot als wat Fmpz uitrekent. Hoe en door wie die kracht wordt geleverd doet er niet toe (cyclotron: elektrische kracht, planeten: zwaartekracht, slinger: touwspanning etc). En ook niet door hoeveel krachten. Als ze samen maar Fmpz leveren. Dus voor geval er meerdere krachten zijn (en dat is hier zo: zowel zwaartekracht zon als van aarde) moeten die samen vectorieel optellend tot Fmpz leiden.

maxime op 12 mei 2024 om 17:12

aha oke! Bedankt!! :) 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)