Kleurverandering door temperatuur

Jan van der Tas stelde deze vraag op 22 april 2024 om 09:44.

 
Mijn vader stookte gisteren zijn keramiekoven oven met een aantal gelijke bekertjes met een ijzerglazuur. Uiteraard had hij geen geduld en bij 295 graden haalde hij een bekertje uit de oven. Het bekertje was vrij bruin en hoorde volgens mijn vader wat roder te zijn. Tijdens het afkoelen leek het alsof hij alsnog wat roder werd. Leek me onwaarschijnlijk in het traject van 295 naar kamertemperatuur. Ter controle nog een bekertje gepakt en foto’s gemaakt. Wat is de verklaring voor dit fenomeen? Je zou zeggen dat het glazuur bij die temperatuur niet meer verandert. En ik heb geleerd dat een voorwerp dat warm wordt pas bij zo'n 600 graden zichtbaar licht gaat uitstralen. Op de ene foto het verschil in kleur bij 295 graden. De andere foto na afkoeling tot kamertemperatuur 

Bijlagen:

Reacties

Jan van de Velde op 22 april 2024 om 10:17
Dag Jan,

Ik heb eigenlijk geen idee waar ik naar zit te kijken. Live is dat wellicht toch weer wat anders dan op foto's via een beeldscherm.

Hieronder heb ik stukjes van foto 47 over foto 48 heen geplakt:



Bij 300 oC zal voorzover ik weet niks om thermische redenen licht uitstralen. Maar er zijn meerdere andere manieren waarop bepaalde stoffen geëxciteerd kunnen worden. Bekendste voorbeelden zijn fluorescentie en fosforescentie. En misschien is het wel een gevalletje van een veranderende reflectie/absorptie van omgevingslicht? In dat laatste geval zou je in het stikkedonker niks mogen zien.

Groet, Jan van de Velde
Theo de Klerk op 22 april 2024 om 11:05
Ik kan alleen verzinnen dat tijdens verhitten/afkoelen wellicht nog chemische processen plaatsvinden of een fysieke her-rangschikking van moleculen waardoor licht verschillend gebroken wordt en eerst langere golflengten (roder) constructief worden teruggekaatst en na afkoeling wat kortere.
Op dezelfde manier als waarop alle voorwerpen de kleuren hebben die ze hebben.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)