Geluid in dB

Karin Pierik stelde deze vraag op 19 april 2024 om 15:01.

 Hallo, 

Als het geluid overdag 60 dB is en in de nacht 45 db en ik woon binnen een afstand van 750m hoeveel hoor ik dan effectief, Waar kan ik het geluid mee vergelijken. Ik woon in een natuurgebied waar het normaal gesproken heel rustig is dus geen snelwegen of andere gebouwen in de buurt. 

Vriendelijke groeten, Karin Pierik

Reacties

Theo de Klerk op 19 april 2024 om 15:51
De dB schaal is aan het oor aangepast, dwz een intensiteit die 2x hoger is, hoort als 3dB harder. 
Van 60 db naar 45 db is dus 15 dB minder ofwel 15/3 = 5 x 3 dB wat overeenkomt met 25 (=32) x lagere intensiteit. De 0 dB is niet helemaal stil maar wel onhoorbaar voor het oor en wordt als "stil" ervaren.  De afstand doet hier niet ter zake: die is belangrijk om uit te rekenen hoeveel decibel het geluid zachter wordt als je je verder van de bron begeeft. Maar hier meet/weet je blijkbaar de waarde van de geluidsterkte op 750 m.

In diverse boeken/websites is een vergelijking gemaakt met hoe luid men een aantal decibel hoort.
(zoek op "decibel schaal"). Bijv.
Jan van de Velde op 19 april 2024 om 16:38
dag karin,

Hoeveel je hoort is ook in belangrijke mate afhankelijk van je huis. In een modern huis met dubbel glas dringt weinig geluid van buiten naar binnen. Woon je op enige afstand van een geluidsbron, dan speelt ook de windrichting nog een rol. 

Maar geluidsperceptie  is net zo goed biologie en psychologie als natuurkunde. Onze hersenen werken voornamelijk op verschillen. Een plotseling geluid met een sterkte van 30 dB in een omgeving met 25 dB zal ook sterk je aandacht trekken. Ik heb nabij de Dom van Utrecht gewoond in mijn studententijd, dat carillon filteren je hersens er al na vrij korte tijd uit. Vliegtuiggeluid (Schiphol) lijkt me op dat vlak wat irritanter. 

Dus je vraag is moeilijk te beantwoorden, ook omdat het natuurkundige antwoord eigenlijk niet is wat je zoekt denk ik. Educated guess: de niveaus die je noemt zullen snel wennen. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)