Werking elektromotor

Finn stelde deze vraag op 15 april 2024 om 18:43.

(5VWO)
Goedenavond, onze docent heeft een opdracht aan ons meegegeven die een extra punt oplevert op het proefwerk. De opdracht was om zelf een elektromotor te bouwen en in een korte video uit te leggen hoe dit werkt. Het bouwen is uiteindelijk gelukt, maar ik weet niet exact hoe hij werkt. Aangezien ik dit extra punt wel gebruiken kan wil ik 100% zeker weten dat mijn uitleg goed is.  (de motor draait trouwens naar voren)

Bijlagen:

Reacties

Jan van de Velde op 15 april 2024 om 19:36
dag Finn,

vertel eens precies hoe je dat spoeltje en bijbehorend asje hebt gemaakt? Elk detail van hoe dat in elkaar zit. Dat is denk ik al de helft van je uitleg. De andere helft is een uitleg van hoe de lorentzkracht dan in verschillende standen op dat spoeltje werkt.

Heb je trouwens in dat rode blok onder dat spoeltje nog een elektromagneet met een eigen spanningsbron? 

groet, Jan
Finn op 15 april 2024 om 19:57
Dat rode blok is de magneet die ik gebruik (geen elektromagneet). Zelf lijkt me de schets die ik gemaakt heb een plausibele oplossing, maar het enige probleem wat ik er mee heb is dat ik niks doe met het magneetveld van de spoel, dit stoort mij maar voelt aan de andere kant wel goed. Ook is een gedachte van mij dat ik misschien nog iets moet doen met de wet van Lenz? en klopt de schets die ik heb gegeven?                                                                                                                                         in ieder geval ontzettend bedankt voor de reactie! groetjes Finn
Jan van de Velde op 15 april 2024 om 21:48

Finn

Dat rode blok is de magneet die ik gebruik (geen elektromagneet).

 je tekening lijkt daar toch heel erg op, maar je bedoelt dus een rijtje veldlijnen weer te geven. 

Hoe dat magneetveld overal  loopt  is weinig interessant. Wel interessant is het magneetveld ter plekke van dat spoeltje, en daar loopt dat magneetveld (zuidpool boven blijkbaar) niet omhoog:


Zoals je nu dat spoeltje hebt getekend,

  • in de verticale stand,
  • en met stroom met de klok mee,

kloppen de richtingen van je Lorentzkrachten dus (ook) niet (meer). Aan de onderzijde komt die het papier uit, 

Leg nou eens uit wat er gebeurt als dat spoeltje een kwart slag respectievelijk een halve slag verder is gedraaid dan in je schets hierboven? 

Finn

het enige probleem wat ik er mee heb is dat ik niks doe met het magneetveld van de spoel, dit stoort mij maar voelt aan de andere kant wel goed. 

 da's raar, dingen die goed voelen storen mij niet :) 
Uitleggen met behulp van lorentzkracht op een stroomvoerende draad in een magneetveld lijkt me prima. Maar als je die andere kant op wil met je uitleg kan dat ook hoor: we kijgen dan de interactie van twee magneetvelden. 

Teken twee permanente magneten, in elkaars nabijheid, de ene loodrecht op de andere
Hiero voor jouw situatie, linkerzijaanzicht (doublecheck mijn versie, want ik maak wel eens foutjes, per ongeluk of expres. )



Beide benaderingen moeten natuurlijk hetzelfde effect (draairichting) geven.

Maar ook dan weer geldt: 

Leg nou eens uit wat er gebeurt als dat spoeltje een kwart slag respectievelijk een halve slag verder is gedraaid dan in je schets hierboven?

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)