Water koken door vacuum

Coco stelde deze vraag op 13 april 2024 om 21:01.

 Om water te laten koken is energie in de vorm van warmte nodig.
Stel je zou water in een gesloten vat doen en deze vacuum trekken. Zou het water dan zo sterk afkoelen dat het zou uiteindelijk zou gaan bevriezen? 

Reacties

Jan van de Velde op 13 april 2024 om 22:07

dag Coco,

Mij is dat met water niet gelukt met een gewoon schoolvacuümpompje. Met ether geprobeerd, maar dat was dan weer niet zo best voor dat vacuümpompje dus dat experiment haalde ook het eind niet... :( 

Maar goed, volgens mij kan dat wel. Bij het tripelpunt van water, 0,01 oC en 611,657 Pa kunnen ijs, water en waterdamp naast elkaar in evenwicht bestaan, zoals dit gifje van Wikipedia toont:

By Skatebiker - Own work, CC BY-SA 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99738659

Bij nog lagere druk komt vloeibaar water niet meer voor: ijs of damp alleen, De energie moet ergens vandaan komen, en komt dat niet snel genoeg uit de omgeving dan zal het uit het water zelf moeten komen, dat dan verder afkoelt en ook bevriest

En hier vond ik een bron die daar ook zo over denkt:
https://van.physics.illinois.edu/ask/listing/18525

Water can boil at low temperature if the pressure is low enough. The boiling process actually soaks up heat and cools the water further. You can freeze water just by pumping on it with a vacuum pump. So if you pump a little too strenuously and start to boil the water, it won't heat things up and lead to rapid boil-off. Instead it will start to freeze the water and thus, if you're lucky, be self-limiting.

Mike W.

(published on 01/02/2012) 

 Groet, Jan



Coco op 14 april 2024 om 11:17
Bedankt voor je reactie.
Nu ben ik ook wat aan het experimenteren met een vacuumpomp die gebruikt wordt om airco's te vacumeren. Ik heb een ventiel gemaakt in een jampotje en hier water in gedaan.
De analoge manometer is niet heel nauwkeurig afleesbaar maar hij komt aardig dicht tegen de 0 bar.
Nu merk ik het volgende:
Wanneer ik er vers water in doe begint het te koken. Als ik de afsluiter dicht zet en het water onder een vacuum laat staan dan stopt het na een minuutje met koken. Ik neem aan omdat de druk hoger wordt door het verdampte water. (Hoewel de manometer voor mij gevoel exact hetzelfde aangeeft).
Dan laat ik het water een paar uur onder vacuum staan, mano meter geeft nog steeds hetzelfde aan.
Dan start ik de vacuumpomp weer en draai ik de afsluiter open. Het water wil nu niet meer gaan koken?
Het rare is als ik er vers water in doe, dat het water gewoon wel weer kookt. 
Ik heb dit 2x herhaald om te kijken of het geen toeval was.
Ik heb het niet gemeten maar het water uit de kraan lijkt mij met deze buitentemperaturen niet warmer dan het water wat een paar uur in de schuur staat.
Wat zou hier de reden van zijn?
Jan van de Velde op 14 april 2024 om 12:34
dag Coco, 

Geen idee hier. Proef herhalen met tweede manometer erbij, en vooral ook een thermometer niet vergeten. Anders wordt dit helemaal een wild goose chase.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)