Lijst deeltjes

David stelde deze vraag op 12 april 2024 om 14:25.

 Beste wie dit ook leest,

Ik zit me momenteel te verdiepen in deeltjesfysica, en ik heb opgemerkt dat er heel veel (hypothetische) deeltjes zijn die niet in het standardmodel genoemd worden. Bijvoorbeld: het preon, het axion, de glueball, enz. Ik vind het moeilijk om het overzicht te houden en zoek daarom een lijst/schema, het enige wat ik heb gevonden is een lijst op wikipedia, maar voor de overgrote meerderheid van de deeltjes is alleen de naam genoemd en heb ik geen fluw benul wat ze inhouden. Kent iemand een website/boek/youtubekanaal waarin alle deeltjes + hun eigenschappen beschreven worden?

Reacties

Theo de Klerk op 12 april 2024 om 14:43
Er is heel wat gaande in de deeltjes-dierentuin maar het standaardmodel is vooralsnog het "complete" overzicht van elementaire deeltjes en krachtvelden. 
Veel meer over andere verondersteld elementaire deeltjes dan wat je her en der op wikipedia en instituut-websites kunt vinden is er ook niet. Het is allemaal hogelijk hypothetisch, kan mogelijk iets verklaren, maar geen van de veronderstelde deeltjes is aangetoond. En velen zullen waarschijnlijk ook niet bestaan en horen bij een theorie die weer ingehaald wordt door andere.
Maar voor het hypothetische Higgs deeltje heeft die aantoning ook jaren geduurd.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)