Schakeling systeembord

Sara stelde deze vraag op 12 april 2024 om 05:58.
 Zou iemand die schakelingen begrijpt op een systeembord zijn of haar e-mail kunnen achterlaten zodat ik hem/haar kan mailen. (desnoods een telefoonnummer) met spoed graag!

Mijn opdracht: Bij een T-splitsing staat het stoplicht van de hoofdweg constant op groen. Als er een auto vanuit de zijstraat aanrijdt, dan gaat de stoplicht van de hoofdweg enige tijd op rood en de stoplicht van de zijweg op groen. Ook is er een knop zodat de voetgangers over kunnen steken met groen voetgangerslicht en rood voor auto's op hoofd- en zijweg.

Reacties

Theo de Klerk op 12 april 2024 om 07:44
begrijpen en ontwerpen van schakelborden begint met snappen hoe de losse onderdelen werken (wat doet een EN poort?) en dan een probleem stap voor stap oplossen door logische handelingen uit te voeren - te beginnen met 1 stap (sensor geeft alleen signaal als iemand langsloopt), kijken of dat werkt, dan de volgende (aantal malen wordt geteld) net zolang tot het hele probleem is uitgewerkt.
Theo de Klerk op 14 april 2024 om 13:07
Met voetgangerssignaal erbij: bepaal welke knop is ingedrukt, zet alle overige lichten uit (wit), het gekozen licht aan (rood) en start teller. Na 8 pulsen zet alle lichten uit (wit) en hoofdstraatlicht weer aan (rood).

Er zijn 2 drukknoppen – eentje voor de voetganger en vervanger voor een sensor als een auto aankomt vanuit de zijstraat.

Bedoeling is dat alle lichten dan op rood gaan (wit/uit in het schema) en alleen het licht van de drukknop groen wordt (rood in het schema). (Ik heb de kleuren niet aangepast).

Die beslissing maak je in het eerste rode vierkant. De signalen van beide drukknoppen worden vergeleken. Er kan er maar op 1 gedrukt worden dus de XOF poort zal alleen uitgang "waar" hebben als een van beide is ingedrukt. Dit signaal wordt naar een EN poort geleidt dat waar is als beide ingangssignalen waar zijn. Dat zal alleen zijn bij de ingedrukte drukknop EN het waar signaal van de XOF poort. Alleen de geheugencel van het betreffende licht zal aangezet worden.

In het tweede rode blok wordt het andere licht uitgezet. Dat is zo als er niet voor gedrukt is OF als het wel brandt maar de 8 pulsentijd om is. Vandaar dat je het "waar" van de ingedrukte toets samenvoegt met het "waar"
na 8 pulsen en als een van beide waar is op de OF poort dan is de OF poort ook waar en die uitgang reset dan de geheugencel van het betreffende licht dat dus uitgaat. Bijv. dev voetganger zet "waar" op de EN poort en de geheugencel  van het voetgangerslicht: dat brandt (schema rood). Tegelijk zet het zijn "waar" signaal op de OF poort (die dan ook "waar" wordt) en de geheugencel van zijstraat auto op uit zet (wit in schema).

Buiten de rode blokken is de "standaard situatie" van toepassing: het hoofdstraatlicht brandt (schema rood). Dat is het geval zal de teller groter dan 8 wordt. Hij wordt uitgezet zo gauw een van de drukknoppen wordt ingedrukt omdat voetganger/zijstraatauto actief wordt en dat licht moet gaan branden.

In de opbouw heb ik eerst het eerste rode vak uitgeprobeerd (hoe weet ik welke schakelaar is ingedrukt?). Daarna het 2e vak toegevoegd tot dat werkte (hoe zorg ik dat alleen bijbehorende lamp brandt?) en tenslotte de hoofdstraat toegevoegd (rode vakken uit na 8 pulsen, hoofdstraat aan)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)