Impact berekenen.

Stephan Engels stelde deze vraag op 02 april 2024 om 11:42.

 Beste geleerde,

 

Voor mijn onderzoeksscriptie aan mijn studie hbo-werktuigbouwkunde heb ik jullie hulp nodig bij het zoeken van de juiste formule.

Ik wil namelijk de kracht weten die vrijkomt bij een botsing aan een kar, het vermoeden is dat de kar door deze botsing schade oploopt, wat weer zorg voor storingen aan een technische machine. Deze kracht kan ik weer gebruiken voor een solidworks simulatie.

De gegevens die ik heb zijn:

Massa= 725 kg
Versnelling is 1.29 m/s^2 waarbij de maximale snelheid 14 km/h is.

Mag ik dit dan uitrekenen met F = m*a en dan de kracht die nodig is om te versnellen, gelijk stellen aan de kracht die nodig is om te stoppen, of moet ik een andere formule gebruiken? Er komt namelijk ook kinetische energie bij die ook afgeremd/gestopt moet worden. Voor mij is het al weer 2,5 jaar geleden dat de stof is behandeld dus heb het een en ander niet meer helder voor ogen.

Alvast bedankt voor de moeite

Stephan Engels

Reacties

Theo de Klerk op 02 april 2024 om 12:57
De kracht bij een botsing is F = m.a = m Δv/Δt
Als de maximale snelheid 14 km/h = 3,9 m/s dan is de kracht gelijk aan  725 x (3,9-0) /Δt
De grootte van de kracht hangt dus sterk af van de tijdsduur Δt waarbij de het voorwerp van 3,9 m/s tot stilstand komt. Hoe meer tijd, hoe minder kracht. Zie daar de reden voor valhelmen, stootkussens en vangrail en kreukelzones in auto's.

Als het voorwerp nog aan het versnellen is met 1,29 m/s2 en dan moet stoppen dan geldt dezelfde formule, alleen zal Δv dan wellicht kleiner zijn omdat de snelheid oploopt met  v = at = 1,29 t

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft achttien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)