Sterrenhemel

Manon stelde deze vraag op 02 april 2024 om 09:51.

 Ik stel me de ruimte voor als een grote donkere kamer met allemaal sterrelichtjes rondom , op de vloer , plafond en op de muren . Midden in deze grote kamer bevindt zich onze ☀️ en de aarde die daar jaarlijks 1 keer rondom vliegt . De nacht kant van de aarde ' ziet ' slechts een beperkt deel van deze enorme sterrenhemel want de sterren die aan de zonkant zijn kunnen niet worden waargenomen . Maar doordat de aarde rond de zon draait zou je verwachten dat enkele maanden later de nacht kant een totaal ander stuk van de sterrenhemel zou moeten zien . De big dipper bijvoorbeeld zien we het hele jaar .. hoe werkt dit nu ? 

Reacties

Jan van de Velde op 02 april 2024 om 10:10

Manon

 Ik stel me de ruimte voor als een grote donkere kamer met allemaal sterrelichtjes rondom , op de vloer , plafond en op de muren .

 Dag Manon,

laten we dan in jouw voorstelling gaan kijken: hang dan een bolletje aarde naast een lamp, en dan zie  je nog prima de lichtjes op het plafond en de vloer. Alleen de lichtjes op de muren achter de lamp verbleken in dat zonlicht. 

Groet, Jan

Theo de Klerk op 02 april 2024 om 10:21
Of te wel... alle sterrenbeelden die "achter" de zon staan zie je overdag niet, maar over een half jaar wel. Dat zijn alle sterrenbeelden van de ecliptica (dierenriem) en wat er in brede band omheen staat.

Alle sterren die ver boven of onder de zon staan, zie je altijd zolang de zon ze niet overschijnt overdag (afhankelijk van je halfrond)
Manon op 02 april 2024 om 11:19
Dank ! Maar de grote beer zien we toch het hele jaar door ? 
Jan van de Velde op 02 april 2024 om 18:10

dag Manon,

dat komt omdat de aardas niet zo heel ver naast de Grote Beer wijst. Net als om Polaris te zien moet je nogal behoorlijk steil omhoog kijken( naar jouw plafond) nooit richting de zon. Overdag is er veel te veel zonlicht dat door de atmosfeer verstrooid wordt (en waardoor onze lucht blauw kleurt) , anders zou je ze overdag ook kunnen zien. Waar de aarde ook staat t.o.v. de zon , zomer of winter,  de zon zit nooit in de weg. 

Orion daarentegen ligt veel dichter bij het zg equatoriaal vlak, dwz het baanvlak waarin de aarde (en andere planeten ook) rond de zon draaien. Daarom zie je Orion 's winters (noordelijke winter) heel goed, (op jouw linkse muur zeg maar) maar 's zomers niet. Dan staat Orion namelijk achter de zon vanaf de aarde gezien. 

NB: de afstandsverhoudingen kloppen nartuurlijk voor geen meter in onderstaand plaatje. De sterren van de Grote Beer staan in het echt zó ver weg dat beide gele lichtstralen die ik tekende van de Grote Beer naar de Aarde aan weerszijden van de zon  nagenoeg parallel lopen.


Groet, Jan

Manon op 03 april 2024 om 22:47
Dank allemaal , dat was duidelijk ! 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)