Snelheid en moment

Peter Burks stelde deze vraag op 31 maart 2024 om 19:01.

 We hebben een stevige stok van 1 meter lengte. Op 10cm van het ene eind sla ik een spijker en sla ik hem vast op een stevige houten tafel. De stok kan nu draaien. We gaan uit dat deze zonder wrijving kan draaien. We bewegen de stok aan de 10cm zijde met een snelheid van 300000 km/s wat wordt de snelheid aan de andere zijde aangezien de verplaatsing dan in dezelfde tijd veel groter is?

Reacties

Theo de Klerk op 31 maart 2024 om 19:48
De geijkte vraag met hetzelfde geijkte antwoord.

In theorie gaat een ronddraaiend voorwerp bij vaste hoeksnelheid ω (rad/seconde) steeds harder draaien als de straal van de cirkel groter wordt:  v = ω r
Evenwel... zolang we geen bewijzen tot het tegendeel vinden, geldt de relativiteitstheorie van Einstein en beweegt niets sneller dan het licht. Dus niets sneller dan 300 000 km/s . Het lange uiteinde zal dus die snelheid wellicht naderen maar niet overschrijden.  De rechte stok (wijzer) zal aan het uiteinde wel het snelst gaan, maar minder dan de lichtsnelheid. Op kortere afstanden nemen de snelheden verder af.

In het voorgestelde geval:
1) het korte uiteinde kan niet met 300 000 km/s ronddraaien. Het zal minder zijn.
2) het lange uiteinde zou in klassieke zin veel sneller bewegen (90 cm lang zou dan 9x sneller dan het 10 cm lange stuk gaan), maar opnieuw geldt de relativiteitstheorie. Het uiteinde kan de lichtsnelheid benaderen maar niet overschrijden. Het korte uiteinde zal navanant ook langzamer bewegen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)