Brug ontwerpen

Anna stelde deze vraag op 27 maart 2024 om 19:36.

Haii, Ik moet voor een PO natuurkunde een brug van spaghetti stokjes gaan ontwerpen, ik moet hier echt een voldoende voor halen maar weet niet zo goed wat voor brug mij het beste cijfer gaat opleveren qua orgineliteit etc, en hoe ik te werk moet gaan ik hoop dat iemand mij een beetje kan helpen! 

Reacties

Theo de Klerk op 27 maart 2024 om 20:29
Kijk/Zoek eens naar het concept van een brug: overspannen van een lengte, versteviging van de constructie, en met wat (papieren)plakband is dan een hoop mogelijk.
Jan van de Velde op 27 maart 2024 om 20:31

Dag Anna,

Er zijn al zo veel spaghettibruggen gebouwd dat het welhaast onmogelijk is een originele te ontwerpen. 
Gooi eens championships spaghetti bridge in google en doe wat inspiratie op zou ik zeggen.
Hoe te werk te gaan, da's simpel: een pak spaghetti en wat sneldrogende lijm. Begin gewoon eens, en dan stuit je op een probleem en dan los je dat op, in datzelfde of in een tweede ontwerp. Daarvoor zijn dit soort opdrachten bedoeld. Reduceer dat tot in elkaar zetten met een IKEA-achtige handleiding en er is niks meer aan. 

Ga gewoon lekker knutselen. Noteer onderweg ook zeker je missers, waarom je denkt dat het mis ging en wat je daarmee deed. Laat zien dat je er zo wat van leerde, dat is eigenlijk meer waard dan een perfecte brug nagebouwd van een bouwtekening.

Behalve "stoffen en materialen" is dit eigenlijk eerder "kracht en evenwicht", of in een wat technischer setting "constructieleer". Met hetzelfde materiaal kun je namelijk een zwakke of een sterke brug bouwen. Daarom mag je "sterk" ook nooit als stofeigenschap noemen. Want de vorm waarin je je materiaal toepast is minstens zo bepalend voor de sterkte van je voorwerp als je materiaal.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)