Convectiestroming in een gesloten systeem

N stelde deze vraag op 28 februari 2024 om 16:43.

Het vraagstuk is, bij cv-installatie met een T-stuk leidingwerk wordt aan één zijde 60°C water aangeleverd d.m.v. een pomp en warmtebron (zeg cv-ketel), dit stroomt door naar de andere zijde. Het andere stuk van het T-stuk heeft geen mechanische doorstroom.

Situatie:
                        |
                        |
                        |
60°C >----------------------> 60°C

Aan het einde van de verticale leiding zit in dit geval een afsluiter en heeft dus (theoretisch) geen doorstroom. Echter, ontstaat hier door convectie toch stroming in.

Ik ben op zoek naar een berekening hoe ik de volumestroom en drukverhoging in de verticale leiding kan bepalen met deze gegevens.

Zeg dat de leiding 5 meter lang is met een diameter van 32mm, medium is water. Eindtemperatuur van de verticale leiding is 20°C.

Reacties

Jan van de Velde op 28 februari 2024 om 19:06
Dag N,

ik kan me die convectie voorstellen maar daaraan gaan rekenen lijkt me onbegonnen werk. In één en dezelfde buis stroomt dan warm water omhoog, en afkoelend water weer omlaag. Dat begint al turbulent aan de monding van dat T-stuk, dat wordt nooit een mooie laminaire stroming langs de ene kant omhoog en langs de andere kant van het buisje weer omlaag. En dan is er ook nog eens de warmtegeleiding in de verticale buiswand, niet alleen van binnen naar buiten, maar ook van onder naar boven. 

Ik pas. 

Wellicht dat iemand op Wetenschapsforum.nl je toch nog een stapje verder (of uit de droom) kan helpen, subforum thermodynamica en stromingsleer zou ik denken

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)