Veerconstante

D.Z stelde deze vraag op 24 februari 2024 om 15:29.

 Voor mijn practicum heb ik de veerconstante nodig. Ik heb eerst de uitrekking berekent door de lengte van de veer af te trekken van de lengte van de veer waar het gewicht (0,06 kg) aangehangen is. Ik ben alleen niet zeker of dit is hoe ik de uitrekking moet berekenen. Ik weet ook niet of ik dan die uitrekking in cm moet laten staan of naar m moet omzetten om de veerconstante, en uiteindelijk de potentionele gravitationele energie te berekenen. 

Reacties

Jan van de Velde op 24 februari 2024 om 16:17
dag DZ

D.Z

Ik heb eerst de uitrekking berekend door de lengte van de veer af te trekken van de lengte van de veer waar het gewicht (0,06 kg) aangehangen is. 

 prima :) 



verder rekenen we gewoonlijk in standaardeenheden (tenzij nadrukkelijk anders vermeld) , en voor een veerconstante zou dat dus newton per meter (N/m) zijn. Dus inderdaad, meters invullen. 

Groet, Jan

D.Z op 24 februari 2024 om 16:23
Hartstikke bedankt voor de snelle reactie!!
Theo de Klerk op 24 februari 2024 om 16:31

De veerconstante geeft aan hoeveel de veer uitrekt als er een trekkracht wordt uitgeoefend.
Dus het meten van de lengte van de veer in beide situaties (vrij/behangen) is goed.

De veer verandert niet van gedrag of je metingen in cm, m of inches doet. Maar de getalwaarde van de veerconstante wel. Die wordt N/m (alles in SI eenheden) of N/cm of dyne/inch of...
Alles hangt af van de eenheden waarin je meet.  0,06 kg massa is 0,6 N gewicht/kracht. 
Je kunt je veerconstante in N/cm aangeven, zolang je maar altijd erbij zegt wat jouw getalwaarde voorstelt.

Soms zijn "handige eenheden" goed te gebruiken (als uitwijkingen typisch in centimeters zijn en je telkens dat soort metingen in centimeters doet), soms wordt de "standaard" gebruikt (bijv. voor een BiNaS tabel): dan reken je cm naar m om (zelfde getal, 100x groter: 1 N/cm = 1 N/(0,01m) = 100 N/m).

De potentiele energie (zwaarte-energie) bereken je met mgh en ook hier geldt dat elke eenheid gebruikt mag worden als je het maar duidelijk aangeeft en consequent bent (niet g=9,81 ms-2 gebruiken uit BiNaS en dan hoogte h in cm of m in gram). Al is er bij energie een sterkte voorkeur alles in joules (SI stelsel) of ergs (cgs stelsel) te doen.  In Nederland is SI "het" stelsel. Daarmee energie in joule (kg m2/s2). Dan lijkt ook de voorkeur voor de veerconstante de eenheden N/m (kg/s2) te zijn .

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)