Zwarte gaten

Jan Roos stelde deze vraag op 13 februari 2024 om 17:40.

Een zwart gat trekt materie aan dat als een secretieschijf om de horizon draait. Deze hete materie zendt röntgenstraling uit waardoor wij de plaats van het zwarte gat kunnen waarnemen. Het heelal wemelt van zwarte gaten, waarom zien we er zo weinig?

Reacties

Jaap op 13 februari 2024 om 17:58
Dag Jan,
Twee mogelijke aspecten, waarvan ik niet zeker ben.
1. Er is niet op elk moment voldoende materie in de nabije omgeving beschikbaar om zo'n accretieschrijf te vormen.
Een 'röntgengloeiende' accretieschijf kan ontstaan als een ster zich te dichtbij waagt. De ster verliest materie door getijdenkrachten van het zwarte gat. Of kan ontstaan als er een kosmische wolk van gas en stof nabij het zwarte gat komt.
2. De accretieschijf is niet zo uitgestrekt, dat er voldoende röntgenstraling wordt uitgezonden om deze op aarde (beter: met een ruimtetelescoop) te kunnen waarnemen.
Vergelijk: er zijn vermoedelijk meer witte dwergen dan zwarte gaten. Een witte dwerg is lange tijd zo heet dat elke vierkante meter zeer fel licht uitzendt. Maar een witte dwerg is slechts ongeveer zo groot als de aarde, zodat hij toch niet erg lichtsterk is.
Groet, Jaap
jan Roos op 13 februari 2024 om 20:36
Bedankt voor je reactie. Het moet wel iets in die geest zijn waarom de meeste zwarte gaten onzichtbaar blijven. Ik ga 'Zwarte Gaten' van Marcel Vonk er eens op naslaan, een expert op dat gebied.
Groetjes

J.R.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft elf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)